Prima femeie decorată de Kiev cu titlul de „Erou al Ucrainei” este medicul militar Inna Derusova, care a pierit pe 26 februarie în urma unui bombardament rus asupra unui centru de comandă din orășelul Ohtîrka, situat la doar câțiva kilometri de granița cu Rusia, unde se dau lupte grele încă din prima zi a invaziei lansate de Kremlin.

Derusova era sergent al Brigăzii 58 a Forțelor Armate Ucrainene și lucra ca medic militar din 2015, scrie publicația ucraineană Fakty.

În decembrie 2021, aceasta primise medalia de „Apărătoare a Patriei”, cu ocazia unei ceremonii organizate de Ziua Forțelor Terestre din Ucraina.

În a doua zi a războiului, medicul militar reușise să-și salveze deja 10 colegi și îngrijea rănile altora, când un proiectil rusesc a lovit clădirea în care se adăpostea din orașul ucrainean Ohtîrka, cunoscut drept capitala petrolului din Ucraina.
La Ohtîrka se duc lupte crâncene, iar armata rusă este acuzată de ucraineni că a folosit rachete termobarice pentru a distruge o bază militară și a ucide peste 70 de soldați mobilizați în localitatea din regiunea Sumî, potrivit Politico.

Urmărește-ne pe Google News