Controversata groapă de gunoi de la Ulmeni a fost ultima locație controlată de fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, înainte să fie demis marți de către premierul Florin Cîțu. Berceanu a fost înlocuit de Lucian Alexandru Vasile, fostul său adjunct, fiul primarului PNL Călărași.
Controlul Gărzii vine la nici jumătate de an distanță după percheziții ce au vizat chiar cele două firme care gestionează locația, Utiltrailer și Cassano Metal. Dosarul legat de vizita mascaților viza reciclarea fictivă a 38.000 de tone de gunoaie.
Octavian Berceanu a confirmat pentru Libertatea că instituția „tocmai a terminat controalele” la Ulmeni, chiar în ziua în care a fost demis. „Am fost acolo, au fost controale pe întreaga suprafață, dar n-am apucat să văd măsurile date în actele de control de către comisari. Dar da, sunt nereguli”, a spus Berceanu.
Libertatea a cerut concluziile controlului Gărzii de Mediu la Ulmeni și le va publica în momentul în care acestea vor fi disponibile. Noul șef al instituției, Lucian Alexandru Vasile, nu a răspuns nici el solicitării ziarului.
Rămași fără autorizație, „autoincendieri” frecvente
Groapa de gunoi de la Ulmeni a apărut în urma unei crize declanșate de închiderea celei de la Glina. Aici ajunge și o parte din gunoiul din Capitală. În ultimii ani, Asociația Cetățenească Ulmeni, formată din localnici nemulțumiți de groapa de gunoi, a protestat, inclusiv în București, în legătură cu amplasamentul gropii, dar și cu mai multe aspecte legate de poluarea mediului înconjurător.
Aceștia au susținut că „există două zone din lunca Dunării în care fie se îngroapă gunoaie, fie se descarcă levigat (un lichid devenit nociv după s-a îmbibat cu substanțe dintr-un material solid, n.red.) într-un șanț pe timpul nopții”.
Pe lângă problemele vechi, localnicii acuză că, în ultimele luni, gunoiul „ia foc misterios”. „Autoincendierea deșeurilor la Ulmeni a devenit o practică cu o frecvență lunară”, scrie Asociația pe Facebook.
Mai mult, aceasta arată că firmele care gestionează groapa de gunoi au avut autorizația suspendată până la dispariția munților de gunoaie, însă „deșeurile nu au fost eliminate de pe amplasament și, dimpotrivă, se aduc altele”, spun locuitorii din zonă.
Ei vor reveni cu un nou protest joi, 23 septembrie, în fața sediului APM Călărași. Protestul a fost aprobat între orele 11.00 și 13.00 de autoritățile din oraș.
Percheziții în aprilie
În aprilie, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice au percheziționat 24 de locații și locuințe din București, Călărași și alte cinci județe, la persoane și firme bănuite că ar fi consemnat în fals că ar fi reciclat fictiv peste 38.000 de tone de deșeuri de ambalaje, a informat Poliția Română, într-un comunicat.
Atunci, publicația Newsweek România a scris că Utiltrailer și Cassano Metal sunt cele două firme vizate de controale. Informația a fost confirmată și de sursele Libertatea.
În plus, Poliția Română a și dat publicității mai multe fotografii făcute la groapa de gunoi de la Ulmeni, cea unde o echipă de ziariști Libertatea n-a putut intra anul trecut și apoi a fost blocată în trafic.
Mașină blocată în trafic
În timp ce documenta cazul gropii de gunoi din județul Călărași, pe 5 noiembrie 2020, reporterilor ziarului Libertatea nu li s-a permis accesul în timp ce erau pe un drum agricol ce ducea către stație. Apoi, au fost urmăriți în trafic și blocați de către o mașină a celor ce păzeau locația, care au luat la întrebări jurnaliștii.
Din mașina neagră, un Volvo care a parcat de-a curmezișul benzii, a coborât o persoană care s-a răstit la reporteri: „De ce filmai? Nu aveai voie să filmezi acolo”.
Echipa ziarului a convenit atunci ca discuția să continue în parcarea unui supermarket, unde persoanele care au blocat mașina au punctat că jurnaliștii se aflau „pe proprietate privată”. Aceștia s-au recomandat ca fiind de la compania care asigură paza gropii de gunoi Ulmeni, „prieteni cu patronii”, au punctat că „protejează locația” și au invitat ziarul să discute cu avocatul companiilor pentru a primi acceptul de a filma și fotografia înăuntru.
Fără răspuns din aprilie
Ziarul a încercat să ia legătura, încă din primăvară, și cu reprezentanții și avocații firmelor Utiltrailer și Cassano Metal, însă aceștia nu au răspuns solicitărilor. Am trimis și astăzi mai multe întrebări avocaților celor două companii și le vom publica imediat ce vom primi răspunsurile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro