Cuprins:
Cutremurul din Turcia a intrat deja în topul celor mai dezastruoase din acest secol după numărul de morți. Miercuri, 8 februarie, fuseseră anunțate peste 11.000 de victime în cele mai afectate țări, Turcia și Siria.
Conform președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, cel puțin 2.818 clădiri s-au prăbușit ca urmare a celor două cutremure de luni, ambele de peste 7,5 grade pe scara Richter.
Bilanțul s-a dublat într-o declarație ulterioară a guvernului turc. Acesta a estimat că 5.600 de clădiri au fost distruse. Iar marți, a doua zi, UNESCO a tras un semnal de alarmă: mai multe situri UNESCO au fost avariate.
Iată câteva dintre clădiri înainte și după cutremurele de luni.
Moscheea Nouă din Malatya
Datând din secolul XVII, Moscheea Nouă din Malatya a trecut prin mai multe cutremure și a fost avariată la seismul din 1894 și la cel din 1964. A fost reconstruită și restaurată de fiecare dată. Un nou episod din lupta pentru supraviețuire a monumentului s-a adăugat luni, când zidurile moscheii s-au prăbușit.
Castelul din Gaziantep
Castelul Gaziantep este una dintre principalele atracții turistice ale orașului care a reprezentat epicentrul cutremurului de 7,8 grade Richter. Primele fortificații au fost realizate în timpul Imperiului Hitit (1800-1180 î.Hr.), cu scopul de a fi un punct de observare. Ulterior, în timpul Imperiului Roman și Bizantin, construcția a fost refăcută și transformată în castel.
Conform autorităților turce, Castelul din Gaziantep a fost sever avariat, fiind afectate în special bastioanele estice, sudice și sud-estice. Monumentul a fost renovat ultima dată la începutul anilor 2000.
Moscheea Șirvani din Gaziantep
Situată în apropiere de Castelul din Gaziantep, moscheea Șirvani datează din secolul XVII, fiind unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din oraș. Monumentul nu are doar o valoare religioasă, ci și una arhitecturală: spre deosebire de majoritatea moscheilor, minaretele de la Șirvani au două balcoane. În urma seismului, zidurile estice și cupola clădirii s-au prăbușit parțial, a anunțat agenția de presă a Turciei.
Fortăreața Diyarbakir din Sur
Construită în anul 297 î.Hr. de către romani, fortăreața s-a extins treptat în secolele următoare. Are patru porți principale și 82 de turnuri de observare. Fortăreața Diyarbakir a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2015, împreună cu Grădinile Hevsel dimprejur. Marți, agenția ONU a dat un comunicat prin care a anunțat cu „întristare că mai multe clădiri s-au prăbușit” în interiorul fortăreței.
Biserica catolică din Iskenderun
Catedrala Buna Vestire din orașul aflat pe malul Mării Mediterane, în provincia Hatay, a fost construită în 1871, de Ordinul Carmelit. Distrugerea aproape completă a clădirii a fost anunțată de vicarul Anatoliei și președintele organizației Caritas Turcia.
Cetatea Alepului din Siria
În urma seismului din 6 februarie, care a afectat puternic și Siria, au apărut fisuri în zidurile Muzeului Național din Alep, iar mai multe clădiri istorice din provinciile Alep și Hama au fost avariate.
Mai multe clădiri rezidențiale, puse la pământ
Nu doar clădirile istorice au avut de suferit. S-au dărâmat în câteva secunde blocuri de 4 etaje, de 6 etaje. Străzi întregi și cartiere au fost puse în totalitate sau aproape la pământ.
Șanliurfa
Blocul filmat în timp ce se prăbușește în văzul privitorilor, în cartierul Sultan Fatih din Șanliurfa, a făcut înconjurul planetei, fiind prezentat în deschiderea unor jurnale de știri de la posturi precum CNN.
Urfa, sau Șanliurfa, este orașul central al unei regiuni cu peste 2 milioane de locuitori. Se află la est de Gaziantep.
Pentru că blocul era înconjurat de o bandă cu stegulețe aparținând magazinului Sec Market de la parter, internauții au bănuit, în mod incorect, că era o bandă de delimitare care sugera o demolare controlată. Era doar o extensie publicitară a supermarketului.