Potrivit viceministrului Verșinin, adjunctul lui Serghei Lavrov, autoritățile americane „vânează ruși în întreaga lume de mulți ani, reținându-i sub acuzații false în scopul extrădării în SUA, unde instanțele îi condamnă la pedepse lungi de închisoare”.
„Numărul total al cetățenilor ruși luați, de fapt, ostatici depășește 60 de persoane”, a completat Verșinin.
În acest sens, Verșinin i-a sfătuit pe ruși „să cântărească riscurile de posibile consecințe atunci când vizitează alte țări, în special cele neprietenoase”.
„Rus egal criminal, prezumția de vinovăție din SUA”
„Nu trebuie să se bazeze pe un tratament echitabil. Pentru imigranții din Rusia în Statele Unite, există o prezumție de vinovăție pe baza principiului «rusul înseamnă un criminal»”, a adăugat el.
Demnitarul a subliniat că Moscova va răspunde „dur și decisiv” la acțiunile ostile ale Washingtonului și că va continua să acorde asistență cetățenilor Federației Ruse care se află în dificultate, „căutând să le respecte drepturile și să se întoarcă în patria lor”.
Pe 8 decembrie, în cadrul unui schimb de deținuți care a implicat-o pe baschetbalista americană Brittney Griner, închisă pentru contrabandă cu marijuana în Rusia, a fost eliberat traficantul de arme Viktor But.
Pe cine ar vrea rușii
Rusia a refuzat să îl elibereze pe americanul Paul Whelan alături de Griner, în schimbul care l-a implicat pe But, dacă nu era inclus și Vadim Krasikov, un fost colonel din spionajul intern rus, aflat în prezent în custodia Germaniei.
Potrivit Pravda, Rusia urmărește eliberarea a trei deținuți „importanți”:
- Vadim Krasikov – fost colonel FSB (Serviciul Federal de Securitate), condamnat pe viață în decembrie 2021 pentru uciderea unui combatant cecen de origine georgiană, Zelimhan „Tornike” Kavtarașvili, în parcul Kleiner Tiergarten din Berlin, în 2019.
- Aleksandr Vinnik – arestat în Grecia în iulie 2017, la cererea Statelor Unite, ulterior extrădat în SUA, bănuit de spălare de bani de 9 miliarde de dolari, în cazului schimbului online de criptomonede BTC-e. Potrivit anchetatorilor, nu își recunoaște vinovăția. Riscă până la 50 de ani de închisoare.
- Evgheni Nikulin – reținut la Praga, în 2016, în baza unui mandat Interpol pentru „piratarea sistemelor informatice Dropbox, Formspring și LinkedIn” și condamnat la 12 ani de închisoare.
Gandalf_the_Grey • 20.12.2022, 14:00
Noi toți care am trăit oleacă sub „pr'etenia frățească bolșevică” putem înțelege adevărul simplu: *** (sau măcar complice). ***. Am trăit personal, într-un hotel din Dubai, într-o perioadă de ocupare minimală a hotelului (Moskova Hotel, 4 stars, Ramadan 2016) interacțiunea români - ruși; ei evident că nu știau că suntem români, deși fiind doar două grupuri la piscină ne-au auzit vorbind, iar când au aflat că suntem „rumânski” au încetat să ne mai salute și au început să ne evite (cu mare greutate, hotelul era aproape gol, hihihi). Deci, la subiect - comportamentul rusului este programat de-acasă, el nu se schimbă și nici nu evoluează, el știe mai bine ca toți Răspunsul = ne-rus = rău, deci trebuie ***t sau *** și pus la respect. Konețk. Deci dacă americanul, care o să își judece fostul președinte pentru fapte ilegale a spus (aka tribunalul, curtea, judele :D) că ruznacii ăia au comis-o, apoi așa a fost. *** (tatăl oficial al minciunii) și asta cred că nu mai trebuie demonstrat, nu?
Acest comentariu a fost moderat pentru: incitare la violență.