Ancheta a fost deschisă în urmă cu aproape patru ani şi până acum nimeni nu a fost pus sub învinuire.
Mai mult, părinții au fost puși să plătească câte 100 de lei reprezentând cheltuieli de judecată.
“Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de petenții Hogea George Narcis, Mitroi Elena Elisabeta, Golu Adrian, Iancu Eugen Cătălin, Geambașu Ruxandra, Vlăduț Ortensa Marinela, Ștefan Coriolan, Istrate Laurențiu, Voiculescu Mariana și Mavi Erhan privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr.184/P/2019 aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte – Secția Urmărire Penală și Criminalistică. Obligă petenții la plata sumei de câte 100 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în ședință publică, astăzi, 25 iunie 2020” – se arată în hotărâre.
În 2016, rudele victimelor au depus o plângere penală prin care au reclamat modul în care răniții au fost tratați în spitale. Încă din 2015, din primele zile de după tragedie, au existat acuzaţii referitoare la infecțiile luate din spitale de pacienți, care ar fi putut provoca decesul unora dintre victime.
Plângerea rudelor victimelor îi vizează, printre alţii, pe Raed Arafat şi pe Nicolae Bănicioiu. În acest dosar, fostul ministru al sănătăţii Nicolae Bănicioiu a fost audiat ca martor anul trecut.
Preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu, a postat joi, pe Facebook, o reacţie după decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
”În noiembrie 2016, la un an după incendiul din Colectiv, am formulat împreună cu mai mulţi părinţi ai copiilor morţi în spitale o plângere penală prin care solicitam anchetarea intervenţiei din noaptea de 30 octombrie precum şi modul în care victimele au fost tratate în spitale. În 2018 am adus modificări acestei plângeri. La începutul lui 2020 am cerut justiţiei din România să judece modul în care Parchetul General îşi face – mai bine zis nu își face – ancheta”, a făcut președintele Asociației Colectiv un rezumat al situației.
Astăzi avem un răspuns: procurorii sunt minunaţi, iar părinţii care au deranjat cu insistenţa lor în a afla adevărul, buni de plata unei amenzi, adevărat una simbolică de doar 100 de lei, aşa de avertisment (eu zic că ar fi trebuit să ne condamne la 10 ani de puşcărie pentru că am îndrăznit să acuzăm splendoarea de procuratură românească). Dragă justiţie, eşti…
Preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu
Și Narcis Hogea, tatăl lui Alexandru Hogea, decedat în noiembrie 2015 după ce a fost infectat cu bacterii intraspitalicești, a postat un mesaj scurt după ce ÎCCJ a respins cererea:
„Astăzi, Justiția din România si-a facut „treaba”. A respins ca nefondată contestația făcută de noi, o parte din părinții de îngeri de la Colectiv, privind durata procesului prin care dorim ca cei ce ne-au omorat copiii sa fie judecați si condamnați. Am depus plângerea penală în noiembrie 2016 și nici acum procesul nu a ajuns pe rolul instanței de judecată. Dupa aproape 4 ani, singurii vinovați suntem noi”, a scris Hogea.
Ziarul Libertatea a relatat anul trecut despre intervenția târzie și haotică a autorităților în cazul incendiului de la Colectiv.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro