Judecătorul de cameră preliminară de la ÎCCJ a restituit, vineri, dosarul revolutiei procurorilor militari de la PÎCCJ- SPM pentru refacerea unor acte pe fondul unor vicii procedurale.
„1.Restituie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secția Parchetelor Militare, cauza privind pe inculpaţii Iliescu Ion, Voican Voiculescu Gelu și gl. (rtr.) Rus Iosif, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 11/P/2014 din 5 aprilie 2019 al acestei unităţi de parchet. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. (…) 2. Respinge cererea formulată de persoana vătămată Nica Leon. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii pentru procuror, persoanele vătămate, părțile civile, părțile responsabile civilmente şi inculpaţi. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 21 mai 2021. ”, se arată în soluția dată azi.
Decizia nu este definitivă și poate fi contestată în termen de trei zile de procurori și de părțile civile din dosar.
În octombrie anul trecut, Curtea Supremă a exclus mai multe probe depuse de Parchetul Militar la dosar, printre care rapoartele întocmite de SRI și de Comisia parlamentară de anchetă a revoluției care a funcționat în anii 90.
Printre probele respinse atunci de magistrați se numără:
- actele intitulate „declarații” ce conțin relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu și Ion Iliescu în fața Comisiei Senatoriale;
- rapoartele întocmite de Comisia Senatorială privind evenimentele din Decembrie 1989 și documentele ce au stat la baza întocmirii acestora;
- sinteza aspectelor ce rezultă din analizele efectuate de parchetul militar în perioada 1990-1994 în cauzele privind evenimentele din decembrie 1989;
- punctul de vedere preliminar al S.R.I. privind evenimentele din decembrie 1989;
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis la începutul lunii decembrie a anunlui trecut, printr-o sentință definitivă, restituirea la Parchetul Militar a rechizitoriului din Dosarul Mineriadei din iunie 1990.
Pentru probarea dosarului au fost audiate 46 de persoane, având calitatea de inculpat sau suspect, 1.388 de persoane vătămate, 146 de succesori ai persoanelor vătămate și 589 de martori, fiind emise circa 2.300 de citații. Dosarul are 413 volume, iar rechizitoriul întocmit are 2.000 de file.
Pe 8 aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!