UPDATE ora 16:00 Instanţa supremă a respins ca nefondată contestaţia procurorilor DNA, după ce Elena Udrea primise o decizie favorabilă şi la Curtea de Apel Bucureşti.
„Respinge, ca nefondată, contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția Națională Anticorupție împotriva încheierii din data de 5 martie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr. 5230/2/2017/a2” este decizia instanței supreme. Decizia este definitivă.
Curtea de Apel Bucureşti respinsese pe 5 martie cererea DNA de plasare a Elenei Udrea sub control judiciar după decizia de condamnare la 8 ani de închisoare în dosarul finanţării campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2009.
UPDATE ora 10:20 Elena Udrea a declarat la sosirea la Înalta Curte de Casație și Justiție că nu intenționează să părăsească țara, argumentând că a fost decizia ei să se întoarcă în România, „având dosare pe rol”.
Fostul ministru al turismului a mai precizat că nu consideră că a încălcat legile și că vrea să obțină „achitările pe care cred că le merit”.
Eu m-am întors în ţară având dosare pe rol. M-am întors în ţară special să particip la judecarea acestor dosare, pentru că eu cred că singura soluţie să pot să obțin achitările pe care cred că le merit, cred că sunt legale și cred că este drept să fiu achitată, este aceea de a mă prezenta în faţa instanţei.
Elena Udrea, înaintea verdictului Înaltei Curți de Casație și Justiție:
După ce Curtea de Apel București (CAB) a respins măsura preventivă a controlului judiciar față de Elena Udrea, permițându-i astfel să poată pleca din România dacă dorește, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a făcut contestație, iar Înalta Curte de Casație și Justiție judecă astăzi, 11 martie, dosarul.
Pe 2 martie, Curtea de Apel București (CAB) a stabilit că Elena Udrea este vinovată de infracţiuni de instigare la luare de mită şi spălare a banilor în dosarul privind finanţarea campaniei electorale a fostului președinte Traian Băsescu la alegerile din 2009 și a condamnat-o la 8 ani de închisoare cu executare. Decizia instanței nu a fost definitivă și a fost atacată cu apel de Elena Udrea.
Pe 4 martie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut la CAB și luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de Elena Udrea, pentru a o împiedica să plece din România, dar pe 5 martie Curtea de Apel București a respins cererea DNA.
Decizia a fost contestată, iar astăzi, Instanța Supremă va dezbate cererea DNA, de la ora 10.25.
Cine mai sunt eu după șapte ani de când nu mai am nicio funcție publică, 10 ani de când nu mai sunt ministru? Totuși, să îți fie atât de frică de Elena Udrea? Dacă aș fi vrut să nu mă întorc, nu mă întorceam de acum doi ani.
Elena Udrea, pe 5 martie, la Curtea de Apel București:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro