UPDATE ora 15.53: Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins joi, 7 decembrie, cererea de strămutare a dosarului lui Cherecheș în care acesta fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru luare de mită.
„Respinge, ca nefondată, cererea formulată de petentul Cherecheş Cătălin privind strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 2537/117/2016 al Curţii de Apel Cluj. Obligă petentul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Fără cale de atac”, se arată în minuta instanţei, citată de Agerpres.
Dacă cererea de strămutare era admisă, condamnarea dată în apel era anulată, dosarul mutat de la Curtea de Apel Cluj la altă instanţă, iar procesul se relua în faza de apel.
***
Știrea inițială: Solicitarea a fost depusă înainte de sentinţa dată de Curtea de Apel Cluj, pe 24 noiembrie, a declarat avocatul lui Cătălin Cherecheş, Răzvan Doseanu.
„Astăzi este termen pentru soluţionarea cererii de strămutare. Este vorba de solicitarea formulată anterior datei de 24 noiembrie, dată la care s-a dat hotărârea definitivă la Curtea de Apel Cluj. Deci, nu este o cerere de strămutare făcută ulterior. Nici nu s-ar fi putut dacă deja hotărârea era definitivă. Din motive administrative, probabil că termenul a fost fixat după finalizarea cauzei la Curtea de Apel Cluj. Curtea de Apel Cluj s-a grăbit să termine dosarul înainte de soluţionarea cererii de strămutare. Poate fi un semn de lipsă de imparţialitate pe care noi l-am invocat”, a afirmat avocatul Răzvan Doseanu.
Potrivit avocatului, dacă cererea este acceptată de judecătorii Înaltei Curţi, atunci sentinţa se anulează şi se rejudecă procesul în apel.
„Din punct de vedere legal, Codul de procedură penală permite admiterea unei cereri de strămutare, chiar după rămânerea definitivă a unei hotărâri dată în apel şi chiar dacă hotărârea este de condamnare. Dacă instanţa admite cererea de strămutare, atunci hotărârea dată în apel este desfiinţată şi practic apelul se rejudecă”, a explicat avocatul lui Cherecheș.
Șansele admiterii unei cereri de strămutare ar fi fost mai mari dacă Cherecheș era în țară, prezent la instanță, a mai spus Răzvan Doseanu.
„M-aş fi bucurat ca domnul Cherecheş să fie astăzi prezent aici, probabil şansele ar fi fost mai mari în admiterea unei cereri de strămutare, pentru că, sincer vorbind şi pe bună dreptate este întemeiată până la urmă, nu în fiecare zi ne confruntăm cu astfel de situaţii”, a mai precizat avocatul.
Cătălin Cherecheș a fost condamnat pe 24 noiembrie la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, iar în aceeași zi a fugit din țară, deși se afla sub control judiciar, intrând în Ungaria pe la vama Petea cu buletinul unei rude.
Fostul primar din Baia Mare a fost prins pe 28 noiembrie în gara din Augsburg, iar în prezent se află în arest la penitenciarul din Augsburg-Gablingen. El a refuzat procedura de extrădare simplificată, iar zilele acestea ar urma să fie mutat într-un penitenciar din München.