Președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu, ministrul de externe Bogdan Aurescu și Secretarul General adjunct al NATO Mircea Geoană au participat luni, 31 mai, la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, la București.
Președintele a subliniat că „provocările și amenințările, inclusiv din registrul neconvențional, la adresa statelor și societăților care fac parte din comunitatea europeană și euroatlantică de valori se diversifică și devin din ce în ce mai greu de combătut”.
În acest context, „este necesar ca vigilența noastră, pe toate palierele, să crească. Și avem nevoie de conceptele și instrumentele de acțiune adecvate pentru a răspunde pe măsură”, a adăugat Klaus Iohannis.
Trebuie remarcat că democrațiile sunt vizate în special de astfel de amenințări, dar trebuie în același timp spus și că, pe termen lung, democrațiile sunt și cel mai bine echipate pentru a le răspunde.
Președintele Klaus Iohannis:
Șeful statului a mai precizat că Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență este „încă un exemplu al angajamentului ferm al României pentru securitatea europeană și euro-atlantică”.
„Dorim ca această instituție să devină un pol de excelență și furnizor de expertiză pentru NATO și Uniunea Europeană, respectiv pentru statele membre și partenere ale celor două organizații”, a spus el.
Bucureștiul găzduiește astăzi, începând cu ora 17.00, ceremonia de inaugurare a sediului Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, care elaborează strategii de răspuns în fața posibilelor riscuri și amenințări, a informat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
La evenimentul organizat la București de către ministrul de externe Bogdan Aurescu vor participa președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič.
Inițiativa României privind înființarea și găzduirea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) vine în contextul în care evaluările naționale, ale NATO și UE au arătat „necesitatea intensificării eforturilor comune pentru gestionarea eficientă a unui spectru tot mai amplu de provocări”, se arată într-un comunicat al NATO, preluat de Calea Europeană.
E-ARC „va facilita un răspuns cuprinzător la nivel guvernamental și al societății pentru amenințările complexe care caracterizează mediul de securitate actual”, se mai arată în comunicatul NATO.
Aceasta este prima ieșire publică a președintelui Klaus Iohannis după ce premierul Florin Cîțu și-a anunțat candidatura la președinția PNL.
Mircea Geoană, discuții la MAE cu ministrul de externe Aurescu
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, l-a primit astăzi, 31 mai, pe secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la sediul MAE.
Discuțiile au prefațat reuniunea miniștrilor afacerilor externe din NATO de mâine, 1 iunie, în pregătirea Summitului NATO care va avea loc pe 14 iunie, la Bruxelles, a informat Ministerul Român de Externe.
Bogdan Aurescu și Mircea Geoană au discutat și despre Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, „o iniţiativă concretă strategică a României menită să contribuie la întărirea rezilienţei NATO, UE, a statelor membre și a celor partenere ale celor două organizații”, se mai arată în comunicatul MAE.
Foto: Inquam Photos/ George Călin