Chiar daca cei mai multi dintre senatori nu se prea pricep la a utiliza calculatorul, totusi conducerea Senatului a decis sa investeasca in jur de 100 de mii de euro, adica aproximativ patru miliarde de lei, pentru instalarea unor programe performante pentru pagina de Internet a institutiei.
„Calitatea” paginii electronice a Senatului a fost de nenumarate ori contestata de senatorii utilizatori. De exemplu, democratul Iuliu Pacurariu spune ca el nu reuseste niciodata sa acceseze aceasta pagina, de la Cluj. „Noi avem o agentie, la Senat, pe care niciodata nu o poti deschide. Obiceiul meu este ca in fiecare dimineata sa ma uit pe ziare si pe fluxul de stiri. De cele mai multe ori insa nu se poate”, spune senatorul, care mai are un necaz: „Este foarte suparator.
E-mailul meu nu este gestionat ca lumea. Activitatea mea curenta nu se vede. Ca si cum vin la Senat ca sa am de unde pleca”, spune democratul. Acesta crede ca problema nu se va rezolva decat prin aducerea unui profesionist la departamentul informatica, din Senat. Ceea ce nu stie senatorul Pacurariu este faptul ca acum cateva luni s-au cheltuit cateva sute de milioane pentru un seminar desfasurat la Senat si intitulat „Parlamente pe Net”. Acesta avea menirea tocmai sa faca un schimb de experienta intre informaticienii angajati la parlamentele europene. Un alt senator nemultumit este liberalul Paul Pacuraru, cunoscut pentru pasiunea lui pentru calculatoare. „Pe site-ul Senatului avem un fel de fisa de cadre. Pana si pozele noastre sunt stereotipe. Cred ca este o problema strict de organizare interna. Nu vrea nimeni sa ne prezinte asa cum trebuie, pe noi, senatorii”, spune Pacuraru, care atrage atentia celor responsabili ca pagina Senatului poate fi vazuta de oriunde din lume. Pacuraru crede ca cel mai important ar fi „sa se cumpere niste oameni buni, nu programe”. Liberalul, care este si secretar al Biroului Permanent al Senatului, crede ca pe pagina Senatului ar trebui sa se vada si cum voteaza senatorii. „In fond, noi votam electronic, ce-i atat de greu sa se vada si pe site acest lucru”, mai spune acesta.
Chestorul Senatului, Dumitru Badea, s-a si prezentat in Biroul Permanent „cu o comparatie” intre pagina Senatului si cea a Camerei Deputatilor. „Eu, daca am nevoie de o lege o vad la deputati, pentru ca la noi nu ai ce sa vezi”, spune Badea. In acest moment conducerea Senatului se straduieste „sa gaseasca” o firma care sa le rezolve problema existenta de cativa ani buni. Din cele 16 firme care au cumparat caietul de sarcini, nu s-a prezentat decat una singura la licitatie. De aici se poate trage concluzia: ori este foarte greu sa arati electronic activitatea Senatului, ori organizatorii licitatiei nu au fost prea convingatori