Autorităţile române nu s-au implicat
Marius Rădulescu are 40 de ani şi a plecat din România imediat după Revoluţie, sperând într-un trai mai bun, pentru el şi familia sa. Arădeanul s-a stabilit în Norvegia, unde a muncit, cu contract, ca şofer, la diferite firme. Însă din 2004, când a venit pe lume primul copil, au început problemele.
Pentru că era imigrant, susţine el, a fost acuzat pe nedrept de autorităţile norvegiene că a participat la jafuri armate şi a ucis un poliţist. Şocat de ceea ce i se întâmpla, bărbatul a făcut muncă de detectiv şi după patru ani de procese, ajutat şi de câţiva prieteni, a reuşit să-şi demonstreze nevinovăţia, dovedind că acuzaţiile ce i se aduceau erau false. Însă problemele nu s-au sfârşit aici.
În 2011, când băiatul lor începuse şcoala, iar fetiţele urmau să fie înscrise la grădiniţă, în timp ce al cincilea copil era pe drum, Marius s-a adresat protecţiei copilului din Norvegia ca să îl ajute pentru înscrierea celor mici, dar vizitele asistenţilor sociali au devenit suspecte.
“Când ne-au văzut copiii, care sunt frumoşi, chiar unul dintre asistenţii norvegieni m-a întrebat dacă aş fi de acord să se căsătorească un norvegian cu una dintre fetiţe, dar eu am spus că ea va decide asta când va fi mare. Apoi m-au întrebat şi dacă doresc să îi las câteva zile la nişte norvegieni, dar am refuzat”, îşi începe bărbatul povestea, în timp ce ne arată imagini cu copiii ce i-au fost răpiţi.
“În poză o am pe Ştefania Elizabeth şi pe Ana-Maria. Asta e Claudia Daniela şi ea e Florina Melissa. Asta mică e Ana Maria, iar băiatul e Marius. El pe 3 iunie face 12 ani şi ni i-au luat pe 31 mai 2012. De atunci, nu mi-am mai văzut copii”, spune îndurerat bărbatul.
Marius ne-a povestit că speriat de insistenţele celor de la Protecţia Copilului a decis, împreună cu soţia lui, să se mute în Suedia. Astfel, s-a dus şi a făcut toate procedurile necesare şi a anunţat la poliţie că se mută.
Însă tot nu l-au lăsat în pace cei de la Protecţia Copilului din Norvegia, care cu complicitatea autorităţilor din Suedia, spune Marius, s-au folosit de acuzaţiile false ce i-au fost făcute în trecut pentru a-i lua copiii.
“Au intrat în casă, m-au bruscat, au dat cu mine de perete şi au bruscat şi copiii. I-au furat ca să îi dea altor familii”, spune printre lacrimi mama.
“I-au smuls pur şi simplu de la ea din mâini. A fost îngrozitor, vecinii mi-au spus că au fost martori şi copiii au făcut pe ei de frică, îi trăgeau ca pe sacii de gunoi, iar micuţii se zbăteau, urlau…”, continuă tatăl.
Bătută de asistenţii sociali
Cu inima strânsă, arădenii îşi strigă durerea mai mult în van, pentru că autorităţile din România nu îşi dau interesul să îi ajute, deşi au trecut aproape 4 ani de când au început demersurile legale pentru a-şi recupera copiii furaţi.
“În momentul în care am aflat de caz noi am informat autorităţile române, respectiv ANPC din cadrul Ministerului Muncii şi Familiei, care, la rândul ei, ar trebui să fi informat MAE pentru a se purta negocierile şi discuţiile privind acest caz. Competenţa DGASPC se limitează doar în interiorul judeţului Arad”, ne-a spus Erika Stark, director DGASPC Arad.
“Nu vreau să jignesc pe cineva, dar e vorba de copiii mei, suntem batjocoriţi de cei care muncesc în instituţia statului român, de multe ori mi se închide telefonul. Sincer vă spun, habar nu am dacă mai îmi trăiesc copiii. Chiar nu ştiu nimic. Nu e în stare nimeni să îmi spună dacă vreun copil mai trăieşte. Nu se poate ca noi să fim mereu oaia neagră, ei ne lovesc, mi-au bătut soţia. Îşi bat joc de noi din cauza lipsei de implicare a autorităţilor româneşti. Eu m-am rugat lui Dumnezeu să nu mor până nu îmi iau copiii şi când îi văd, îi dau soţiei, iar apoi voi putea muri”, a conchis bărbatul.
Cer eliberarea copiilor
Cazul familiei lui Marius Bodnariu, românul care a declarat că autorităţile sociale din Norvegia i-au luat cei cinci copiii, a iscat indignare şi în România, dar şi în întreaga lume. Mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a susţine familia Bodnariu şi pentru a protesta faţă de practicile abuzive ale Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet.
Astfel de proteste s-au ţinut în Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Timişoara, iar ieri mii de persoane au protestat în faţa Ambasadelor Norvegiei din Statele Unite, Canada, Irlanda, Spania, Marea Britanie şi Danemarca pentru a cere eliberarea copiilor familiei Bodnariu.
Soţii Bodnariu vor fi decăzuţi din drepturi
Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi ai soţiei sale norvegiene Ruth, asistentă medicală, trei băieţi şi două fete, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce fetele, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi.
Familia Bodnariu
De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei. În plus, oficialii norvegieni au accelarat procedurile de decădere din drepturi. Cazul a fost făcut public de român şi a iscat revolte pe întregul mapamond. Peste 10.000 de copii sunt luaţi în Norvegia de lângă părinţii naturali şi instituţionalizaţi.
Le luaseră fetiţa
Şi o familie de turci stabilită în Norvegia a trecut printr-un incident asemănător celor două familii de români. Totul a început după ce fiica de trei ani a soţiilor Kiris a povestit educatoarei de la grădiniţă visul ei influenţat de personajul de benzi desenate Hulk.
Familia Kiris din Turcia
Educatoarea a interpretat lumea imaginară a copilei într-un mod paranoic şi a chemat experţii de la Barnevernet. Fetiţa a fost “confiscată” şi poliţiştii l‑au reţinut pe tatăl micuţei, chiar la locul de muncă.
După ce l-au reţinut trei zile, bărbatul s-a dus în Turcia cu ajutorul avocatului său şi a cerut ajutorul autorităţilor turceşti. Însă după intervenţia Ministerul de Externe turc şi a Preşedinţiei pentru Turcii de peste Hotare, copila a fost înapoiată familiei, iar educatoarea a fost concediată.