Miruna* avea zece ani când și-a făcut curaj să-i povestească mamei despre vecinul care o ademenea cu diverse sume de bani „pentru a face prostii”. Copila l-a ignorat pe bărbatul care avea vârsta apropiată bunicului ei până în ziua în care acesta a simulat un act sexual în apropierea sa. Se întâmpla în vara anului 2019 într-un sat de pe Valea Prutului, în comuna Stănilești.

200 de lei ca „să facă prostii”

Miruna se juca alături de alți copii lângă casa agresorului. La un moment dat, în zonă a venit fiica bărbatului de 53 de ani, care i-a spus fetei că a fost trimisă de tatăl său să îi transmită că, dacă are nevoie de bani, îi poate cere lui. După aproximativ o oră, două dintre copile au intrat în curtea bărbatului, așa cum mai obișnuiau.  

„Profitand de faptul că au rămas singuri, inculpatul i-a propus persoanei vătămate să se întâlnească la casa fiului său, unde nu locuia nimeni, să se sărute și să facă prostii, promițându-i suma de 200 de lei. Pe timpul discuției, inculpatul simula din poziția în care se afla un act sexual. Persoana vătămată s-a speriat și a plecat din curte, relatând celorlalți copii propunerea inculpatului și, ajunsă acasă, i-a povestit cele întâmplate mamei sale”, au precizat anchetatorii.

Încercările repetate ale bărbatului

Mama copilei a sesizat imediat Poliția. În urma cercetărilor, s-a constatat că incidentul nu era unul singular, bărbatul ademenind copila în mai multe rânduri. 

La audieri, Miruna a povestit polițiștilor că prima dată s-a întâmplat în toamna anului 2017. Era o zi de sărbătoare și ieșise în drum, la joacă. S-a întâlnit cu vecinul care i-a arătat un gest obscen și i-a spus că, dacă îl va însoți la casa fiului său, îi va oferi 50 de lei pentru a întreține relații sexuale. Copila a fugit și a povestit prietenilor de joacă cele întâmplate. Acestea i-au spus că și lor le-a făcut astfel de propuneri, însă l-au ignorat. 

Bărbatul obișnuia să-și facă simțită prezența printre grupurile de copii care ieșeau la joacă pe în sat sau mergeau la scăldat.

Copila de 10 ani a declarat polițiștilor că niciodată nu a acceptat de la acesta bani sau alte bunuri. Declarațiile ei au fost confirmate și de mărturiile celorlalți copii audiați de polițiști.

Trimis la muncă în folosul comunității la școala din sat

Acuzat de racolarea minorilor în scopuri sexuale, bărbatul de 53 de ani a recunoscut în totalitate acuzațiile aduse împotriva sa, colaborând cu polițiștii încă de la începutul anchetei. Conduita sa i-a determinat pe procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției. 

Fiind audiat în prezența apărătorului din oficiu, inculpatul a declarat expres că recunoaște săvârșirea faptei și încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și acceptă sancționarea sa cu o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru care să se dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Acordul de recunoaștere validat pe 11 martie de Judecătoria Huși:

Timp de 2 ani, agresorul trebuie să respecte un program de supraveghere, fiindu-i interzis să se apropie de victima sa la o distanță mai mică de o sută de metri. 

În plus, pe durata supravegherii este obligat să efectueze 80 de zile de muncă în folosul comunității la primăria comunei Stănilești sau la școala din sat.

Hotărârea prin care a fost validat acordul de recunoaștere, redactată pe 31 martie, poate fi contestată în termen de zece zile de la comunicare.

Reacția ISJ: Să fie trimiși la alte activități, în niciun caz la școli

Inspectorul General al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, Loredana Roman, a declarat, pentru Libertatea, că nu este de acord ca persoanele condamnate penale, cu atât mai mult pentru infracțiuni la viața sexuală, să fie trimise să muncească în apropierea elevilor, care pot reprezenta potențiale victime.

„Noi avem personal în școli, nu știu dacă muncă în folosul comunității pot să facă la școală. De când sunt inspector general nu mi s-a solicitat niciodată vreun acord în acest sens. Consider că astfel de măsuri (obligativitatea de a presta muncă în folosul comunității, n.r.) ar trebui să fie unele de protecție, nu să reprezinte un pericol. Nu poți să trimiți o persoană condamnată pentru infracțiuni sexuale să lucreze în jurul școlilor. Noi avem îngrijitori care își fac treaba, nu se pune problema să facă altcineva munca lor”, a precizat inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, Loredana Roman.

Acești condamnați să fie trimiși la alte activități, să sape, să prășească, să facă șanțuri, dar în niciun caz la școli. Oricum, în perioada aceasta, dat fiind contextul epidemiologic, nicio persoană străină nu are voie să intre în școli.

Inspector general Școlar Județean Vaslui, Loredana Roman:

Contactat de Libertatea, primarul comunei Stănilești a refuzat dialogul, invocând lipsa de timp.

Mii de prădători sexuali, trimiși să muncească în apropierea copiilor

La finalul lunii martie, Libertatea a scris despre un bărbat de 28 de ani care a fost condamnat de Judecătoria Tulcea la 3 ani de închisoare cu suspendare, deși a întreținut relații sexuale cu o minoră de 12 ani.

Anual, sute de bărbați din România care sunt condamnați cu suspendare pentru infracțiuni la viața sexuală sunt obligați să muncească în folosul comunității la instituții publice frecventate de copii.

Datele furnizate de Ministerul Justiției, în 2020, la solicitarea fostei deputate Oana Bîzgan, arată că în ultimii şase ani, peste 4.500 de persoane condamnate cu suspendare pentru infracțiuni sexuale au fost trimise să muncească instituții publice, școli, centre educaționale și biblioteci.

În toamna anului trecut, Parlamentul a adoptat proiectul propus de Oana Bîzgan privind înăsprirea pedepselor pentru infracțiunile sexuale. Legea 217/2020, prin care se modifică atât conţinutul, cât şi cuantumul pedepsele la infracţiunile privind libertatea şi integritatea sexuală a intrat în vigoare pe 3 noiembrie 2020.

În cazul infracțiunilor sexuale comise până la această dată, agresorii beneficiază de legea penală mai favorabilă (prevăzute de legislația penală veche), înăsprirea pedepselor fiind posibilă doar în cazul faptelor comise după data intrarii în vigoare a Legii 217/2020.

*Numele victimei a fost schimbat, pentru a-i proteja identitatea reală.  

 
 

Urmărește-ne pe Google News