Autoritățile de la Minsk par să fi declanșat o campanie sistematică de arestare a liderilor protestelor izbucnite 9 august, după realegerea, pentru a șasea oară consecutiv, a președintelui Aleksandr Lukașenko.

“Maxim Znak a venit la birou pentru a participa la o videoconferinţă, însă nu s-a mai alăturat discuţiei. Nu a mai apucat decât să trimită un mesaj cu cuvântul mascaţi”, a informat serviciul de presă al grupului său de opoziţie pe canalul său de mesagerie, Telegram, publicând de asemenea o fotografie cu avocatul condus de bărbaţi înarmaţi şi în civil.

Potrivit agenţiei de presă RIA, poliţia din Belarus nu are informaţii privind o presupusă reţinere a lui Znak.

Avocatul lui Znak a declarat, citat de Sputnik Belarus, că apartamentul politicianului de opoziţie a fost verificat de comisia de anchetă a ţării.

Marţi, o cunoscută lideră a opoziţiei, Maria Kolesnikova, şi-a rupt paşaportul pentru a nu putea fi forţată să treacă graniţa în Ucraina după ce a fost răpită de pe stradă la Minsk, au spus doi dintre aliaţii săi.

Svetlana Tihanovskaia, liderul opoziției, se află de mai mult timp în exil, în Lituania.

Consiliul de Coordonare al opoziţiei încearcă să obţină un dialog cu liderul Aleksandr Lukaşenko în legătură cu ceea ce consideră a fi alegerile prezidenţiale falsificate de la începutul lunii august, în urma cărora a izbucnit o amplă mişcare de protest față de veteranul preşedinte al ţării.

Lukașenko: “Da, este posibil să fi rămas puţin prea mult în funcţia de preşedinte”

Pe de altă parte, liderul belarus Aleksandr Lukaşenko pare că a făcut un pas înapoi și a declarat că este posibil să fi rămas în fruntea statului puţin prea mult, dar a spus că este singura persoană capabilă să protejeze ţara pentru moment, au relatat marţi agenţiile ruse de ştiri preluate de Reuters.

“Da, este posibil să fi rămas puţin prea mult în funcţia de preşedinte, dar sunt singurul care poate proteja țara”, a declarat Lukaşenko potrivit agenţiei TASS, în cadrul unei interviu cu mai multe media ruse.

Lukaşenko a condus Belarus din 1994 şi a câştigat şi scrutinul prezidenţial din 9 august potrivit rezultatelor oficiale, care l-au dat învingător cu peste 80% din sufragii. Pe de altă parte, opoziţia susţine că scrutinul a fost fraudat masiv.

Potrivit unui jurnalist radio rus, la aceeaşi întâlnire Lukaşenko ar fi declarat că nu exclude organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News