Mai mulți americani infectați cu noul coronavirus și-au pierdut fără durere și fără sângerări dinții, la scurtă vreme după ce s-au vindecat de Covid.

Pentru specialiștii în sănătate e un semnal de alarmă: ar putea fi încă un efect secundar al Covid. Unii stomatologi sunt însă sceptici că virusul ar fi cauza principală pentru pierderea danturii.

Este extrem de rar ca dinții să cadă, literalmente, dintr-odată, dar problemele dentare existente se pot agrava ca urmare a COVID-19, mai ales că pacienții se recuperează lent după infecții acute și se confruntă cu efectele lor pe termen lung.

Doctor David Okano, expert parodontologie la Universitatea Utah din Salt Lake City:

Medici și stomatologi deopotrivă cred însă că ar trebui studiată problema – și ca posibil efect secundar Covid, și ca efect „colateral” – agravarea parodontozei, pe fondul infecției cu coronavirus și al lipsei de îngrijire stomatologică în pandemie.

În SUA, peste 47% dintre adulții de peste 30 de ani au o formă de boală parodontală (infecții și inflamații ale gingiilor și osului care înconjoară dinții), conform unui raport din 2012 al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Probleme dentare inclusiv după forme ușoare ale bolii

O femeie de 43 de ani din New York, Farah Khemili, a povestit că a simțit, mestecând niște gumă, că parcă i se mișcă un dinte. A doua zi, s-a trezit efectiv că dintele respectiv i-a căzut, fără să simtă nici cea mai mică durere.

Farah a intrat pe un forum pentru pacienții atinși de așa-numitul „COVID lung” (afectarea pe termen lung a plămânilor, după infectarea cu coronavirus) și acolo a descoperit că mulți dintre cei care au făcut boala au experimentat probleme dentare după vindecare – inclusiv un copil de 12 ani, care și-a pierdut dintele la câteva luni după ce a avut o formă ușoară de COVID-19.

A doua zi după ce și-a pierdut dintele, când a mers la consult, dentistul i-a spus lui Farah că nu avea infecții la nivelul gingiilor, însă prezintă pierderi osoase semnificative, care urmare a faptului că fumează. Așadar, în cazul ei, nu e clar dacă dintele i-a căzut din cauza Covid sau din cauza problemelor semnalate de stomatolog.

Posibila legătură dintre boală și căderea dinților

Conform experților în sănătate, SARS-CoV-2 face ravagii în momentul în care se leagă de proteina receptoare ACE-2, care este omniprezentă în corpul uman. Nu o găsim numai în plămâni, ci și în celulele nervoase și endoteliale (interfaţa celulară dintre sângele circulant și țesuturile înconjurătoare). În consecință, e posibil ca virusul să afecteze inclusiv vasele de sânge din cavitatea bucală.

Asta ar putea explica de ce pacienților le cad dinții fără să simtă nicio durere, însă trebuie făcute studii suplimentare.

Dr. William W. Li, președinte și director medical al Angiogenesis Foundation, o organizație non-profit care studiază afecțiunile vasculare:

O altă ipoteză: este posibil ca răspunsul sistemului imunitar, cunoscut sub numele de furtuna de citokine, să se manifeste la nivelul cavității bucale, crede expertul în parodontologie Michael Scherer. „Afecțiunile dentare sunt exacerbate de reacțiile hiperinflamatorii din organism, iar Covid-19 dă o astfel de reacție”, explică medicul.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News