Majidreza Rahnavard a fost spânzurat „în public” luni dimineața în orașul Mashhad, din nord-estul țării, au anunțat reprezentanți ai sistemului judiciar.
El este acuzat că a ucis prin înjunghiere doi membri ai Forței de Rezistență paramilitare Basij, acuzația oficială care i s-a adus fiind de „vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu”.
Organizațiile pentru drepturile omului avertizează că protestatarii din Iran sunt condamnați la moarte după procese de fațadă, fără să aibă parte de o judecată dreaptă.
„Rahnavard a fost condamnat la moarte pe baza unor mărturisiri forțate, după un proces extrem de inechitabil, un proces-spectacol. Această crimă trebuie să aibă consecințe grave pentru Republica Islamică. Mii de protestatari reținuți și o duzină de condamnări la moarte au fost deja emise. Există un risc serios de execuție în masă a protestatarilor”, a scris, pe Twitter, Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul ONG-ului Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, adăugând că Majidreza Rahnavard a fost omorât la 23 de zile de la arestarea sa.
Public execution of a young protester, 23 days after his arrest, is another serious crime committed by the I.R. leaders and a significant escalation of the level of violence against protesters. #MajidrezaRahnavard #IranRevoIution2022 #Mahsa_Amini pic.twitter.com/Ucj5iPZ8Z8
— Mahmood Amiry-Moghaddam (@iranhr) December 12, 2022
Prima execuție în legătură cu protestele antiregim din Iran a avut loc joi, 8 decembrie. Mohsen Shekari, în vârstă de 23 de ani, a fost condamnat la moarte tot pentru „vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu”, fiind acuzat că a atacat un membru al Basijului cu o macetă în capitala Teheran.
Basij este o forță loială de voluntari, desfășurată adesea de autoritățile iraniene pentru a suprima disidența.
Protestele din Iran au izbucnit la jumătatea lunii septembrie, după moartea tinerei Mahsa Amini, care a fost arestată de poliția moralității, fiind acuzată că nu purta vălul islamic în mod corespuzător.
Treptat, manifestațiile s-au răspândit în 161 de orașe din toate cele 31 de provincii ale Iranului. Oficialii de la Teheran au descris protestele drept „revolte” alimentate de inamicii străini ai țării.
Cel puțin 488 de protestatari au fost uciși de forțele de securitate și alți 18.259 au fost reținuți, potrivit Agenției de Știri a Activiștilor pentru Drepturile Omului (HRANA). Totodată, au fost raportate 62 de decese în rândul personalului de securitate.