Judecătorii de la Tribunalul Prahova l-au condamnat la doi ani de închisaore cu suspendare pe Dumitru Pantea, fost director al SC Hidro Prahova SA, firmă de apă și canal a Consiliului Județean Prahova, aflată în centrul unui mega scandal de corupție anchetat de DNA Ploiești.
Pantea a recunoscut în fața procurorilor că a primit peste 50.000 de lei mită pentru a favoriza o firmă să câștige contracte pe bani europeni. Astfel, fostul director al firmei cu capital de stat a recunoscut că în 2011 și 2012 în cadrul unui proiect de zeci de milioane de euro derulat pe fonduri europene a furnizat unui om de afaceri date și informații astfel încât acesta să-și adapteze ofertele pentru a câștiga licitații.
Pantea a admis, de asemenea, că și-a numit ooameni în comisiile de evaluare a ofertelor, iar atunci când licitația a fost contestată de celelalte firme participante a pus la dispoziția firmei pe care o proteja și de la care a luat șpagă răspunurile primite de competitorii defavorizați pentru ca aceasta să obțină decizii favorabile atât în instanță, cât și la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, așa încât rezultatul licitației trucate din start să fie menținut și după judecarea contestațiilor.
Dumitru Pantea este al doilea funcționar public implicat în megascandalul Hidro Prahova care își recunoaște vinovăția.
În urmă cu două săptămâni, managerul de proiect Ionuț Ionescu, cel care a coordonat întregul proiect european, a fost și el condamant tot la doi ani cu suspendare, după ce a recunoscut că a primit de la un om de afaceri 10.000 de lei pentru a aproba oferta depusă de firma lui, iar ulterior a aprobat alți 10.000 de lei pentru derularea unui contract de prestări servicii.
Cele două cauze au fost disjunse din dosarul în care au fost puși inițial sub acuzare Sebastian Ghiță, Mircea Cosma, Vlad Cosma și omul de afaceri Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta, alături de alți afaceriști pentru fraudarea fondurilor europene derulate în proiectul Hidro.
Deși cei doi funcționari angajați ai firmei Consiliului Județean și-au recunoscut vinovăția, rănmâne în lucru dosarul în care sunt urmăriți penal politicienii și afaceriștii despre care procurorii spun că ar fi fost favorizați de către aceștia.
Dosarul nu a fost încă trimis în judecată, însă acordurile de recunoaștere a vinovăției și condamnările primite de către cei doi funcționari vor întări greu în decizia judecătorilor atunci când acest dosar va fi finalizat.
Citește și: Carantină la Institutul Regional de Oncologie din Iași din cauza gripei de tip AH1N1. Boala, confirmată la mai mulți pacienți
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro