Cuprins:
Tehnica jään säilöminen
Înainte de apariția frigiderelor și congelatoarelor electrice, oamenii din Finlanda obișnuiau să taie un bloc de gheață dintr-un râu sau lac înainte de dezghețul de primăvară, să-l acopere cu un strat izolator gros de rumeguș și să-l țină în hambare, gropi sau pivnițe de gheață pentru a proteja produsele de aerul cald al verii.
Luna trecută, stațiunea mare de schi Alpe du Grand Serre din Isère, Franța, a anunțat că a fost forțată să se închidă deoarece nu își putea permite să devină o destinație turistică pe tot parcursul anului pentru a compensa sezonul de iarnă mai scurt.
Modul în care sunt protejate pârtiile finlandeze
Finlandezii au folosit rumeguș pentru a conserva zăpada de decenii, inclusiv pentru sporturile de iarnă. Recent, au folosit covorașe din polistiren extrudat, același material utilizat în izolația caselor din țările nordice, despre care producătorii spun că durează mai mult de 20 de ani.
Covorașele au fost folosite în stațiunile de schi din Finlanda de câțiva ani – inclusiv la Levi din Kittilä și Ruka din Kuusamo – dar acesta este primul sezon în care dezvoltatorii, compania finlandeză Snow Secure, au furnizat stocare de zăpadă în afara Finlandei.
Acesta este folosit în Tromsø Alpinpark din Krokelvdalen, Norvegia, și Saas-Fee, în Sastal, Elveția, și de anul viitor în Sierra Nevada din Andaluzia, Spania, cea mai sudică stațiune de schi din Europa, Tyrol Basin din Wisconsin și Ski Apache din New Mexico, SUA.
Principiul acestei tehnici de „fermierit zăpada” este de a colecta zăpada la sfârșitul sezonului pentru a o stoca și folosi la începutul următorului sezon.
Cum este „reciclată” zăpada
Marko Mustonen, managerul de afaceri al stațiunii de schi Levi din Kittilä, a declarat că a început să recicleze zăpada în 2016 pentru a garanta că poate deschide la timp pentru Cupa Mondială de Slalom din noiembrie.
„Perioada în care avem adevărata iarnă, ceea ce înseamnă temperaturi sub zero grade tot timpul, poate fi din începutul lui octombrie până la mijlocul lui noiembrie”, spune managerul stațiunii Levi.
Producerea de zăpadă „când Mama Natură ne permite” înseamnă, de asemenea, că stațiunea nu trebuie să se bazeze pe zăpadă artificială, care consumă mai multă energie, atunci când temperaturile sunt mai calde, a adăugat el.
Acesta a spus că nivelurile de zăpadă pe traseele principale ale stațiunii în această săptămână erau aceleași ca în aceeași perioadă a anului trecut, în ciuda faptului că septembrie și octombrie au fost excepțional de calde și temperaturile aerului au scăzut sub zero doar în ultimele zile.
Antti Lauslahti, CEO al Snow Secure, a spus că posibilitatea de a garanta data deschiderii stațiunii permite afacerilor să rezerve personal în mod fiabil, iar turiștii știu că nu vor fi confruntați cu dezamăgiri de ultim moment. «Începutul sezonului a devenit foarte imprevizibil din cauza schimbărilor climatice».
Se așteaptă ca nordul Finlandei să vadă mai multă zăpadă ca rezultat al unui climat mai cald care pune mai multă umiditate în aer, dar variabilitatea mai mare, durata schimbătoare a sezonului și calitatea zăpezii reprezintă obstacole semnificative pentru sporturile de iarnă.
Cum au fost afectate zonele montane de schimbările climatice
„Durează mai mult în toamnă pentru a se forma stratul de zăpadă sezonier și se poate topi mai devreme decât înainte”, a spus geofizicianul Sirpa Rasmus, cercetător la Centrul Arctic al Universității din Laponia. „Zăpada poate veni toamna, dar apoi se poate topi parțial sau total de mai multe ori”.
Kati Anttila, geofizician la Institutul Finlandez de Mediu, a spus că schimbările de zăpadă afectează deja sporturile de iarnă din sudul Finlandei, cu variații mari între ierni.
În Helsinki, durata medie a sezonului de zăpadă între 1991 și 2020 a fost de 97 de zile. Dar în 2019, sezonul de zăpadă a durat doar patru zile.
„În sudul Finlandei este deja foarte incert să organizezi competiții de schi deoarece condițiile de zăpadă sunt atât de imprevizibile și au fost deja ierni în sud când abia a fost zăpadă”, a spus ea.
„Acest lucru, combinat cu cantitatea crescândă de ploaie și lipsa de lumină solară în timpul iernii, va face ca sudul Finlandei să fie un loc foarte întunecat în timpul iernii”.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!