Oamenii de știință nu înțeleg pe deplin de ce se întâmplă acest lucru, dar se tem că, în combinație cu alte evenimente meteorologice, temperatura mondială ar putea atinge un nou nivel îngrijorător până la sfârșitul anului viitor.
Experții cred că un puternic eveniment meteorologic El Niño, un sistem meteorologic care încălzește oceanul, se va instala, de asemenea, în următoarele luni.
Oceanele mai calde pot distruge viața marină, pot duce la fenomene meteorologice extreme mai intense și pot crește nivelul mării. De asemenea, acestea sunt mai puțin eficiente în absorbția gazelor cu efect de seră care încălzesc planeta.
Un nou studiu important, publicat săptămâna trecută, evidențiază o evoluție îngrijorătoare.
În ultimii 15 ani, căldura acumulată pe Pământ a crescut cu 50%, cea mai mare parte a surplusului de căldură ajungând în oceane.
Acest lucru are consecințe în lumea reală, nu numai că temperatura globală a oceanelor a atins un nou record în luna aprilie a acestui an, dar în unele regiuni diferența față de cea pe termen lung a fost enormă.
În luna martie, temperaturile de la suprafața mării în largul coastei de est a Americii de Nord au fost cu până la 13,8°C mai mari decât media din perioada 1981-2011.
„Nu este încă stabilit exact de ce are loc o schimbare atât de rapidă și de atât de mare”, a declarat Karina Von Schuckmann, autorul principal al noului studiu și oceanograf la grupul de cercetare Mercator Ocean International.
Temperatura medie la suprafața mărilor lumii a crescut cu aproximativ 0,9 grade Celsius față de nivelurile preindustriale de 0,6 grade Celsius, în doar în ultimii 40 de ani.
Această creștere este mai mică decât cea a temperaturii aerului pe uscat, care a crescut cu peste 1,5 grade Celsius din perioada preindustrială. Acest lucru se datorează faptului că este nevoie de mult mai multă energie pentru a încălzi apa decât pământul și pentru că oceanele absorb căldura mult sub suprafața lor.