Cuprins:
Experții care au întocmit acest raport avertizează că, pe măsură ce tendința de încălzire continuă, căldura excepțională, incendiile de vegetație, inundațiile și alte rezultate ale schimbărilor climatice vor afecta profund societatea, economiile și ecosistemele.
În Europa, din 1991 până în 2021 temperaturile au crescut cu o rată medie de aproximativ 0,5 grade Celsius în fiecare deceniu. Acest lucru a avut rezultate vizibile: ghețarii alpini au pierdut 30 de metri în grosime între 1997 și 2021, în timp ce calota de gheață din Groenlanda s-a topit și ea, contribuind la creșterea nivelului mării. În vara anului 2021, Groenlanda a avut prima precipitație înregistrată în cel mai înalt punct, stația Summit.
Sute de morți și daune de zeci de miliarde
Potrivit meteorologilor, valorile de temperatură înregistrate în Europa sunt de două ori mai mari decât media globală, iar acest lucru este vizibil: a dus la secete, incendii de vegetație și topiri ale ghețarilor. La rândul lor, fenomenele extreme au dus la pierderi de vieți omenești.
Raportul arată că, în 2021, evenimentele meteorologice și climatice cu impact puternic – dintre care 84% au fost inundații și furtuni – au dus la sute de decese, au afectat direct peste 500.000 de oameni și au cauzat daune economice de peste 50 de miliarde de dolari.
„Europa prezintă în timp real o imagine în direct a unei lumi care se încălzește și ne reamintește că nici măcar societățile bine pregătite nu sunt ferite de impactul fenomenelor meteorologice extreme”, a spus secretarul general al OMM, prof. Petteri Taalas.
„Anul acesta, la fel ca în 2021, mari părți ale Europei au fost afectate de valuri de căldură extinse și de secetă, care au alimentat incendiile de vegetație. În 2021, inundații excepționale au provocat morți și devastare”, completează specialistul.
Această tendință era foarte probabil să continue, cu mai multe dezastre meteorologice așteptate în viitor, potrivit specialiștilor, care avertizează că temperaturile vor crește în toată Europa cu o rată care depășește variațiile medii globale ale temperaturii, similar cu observațiile anterioare.
Pe măsură ce clima se încălzește la 1,5 grade C peste nivelurile preindustriale, evenimentele meteorologice se vor accelera, iar lipsa ploilor peste vară vor duce probabil la secete devastatoare. Precipitații extreme și inundații vor urma probabil spre finalul sezonului cald în toate regiunile, cu excepția Mediteranei.
Veștile bune
Raportul menționează că multe țări europene au luat măsuri bune în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, iar la nivel de UE au scăzut cu 31% între 1990 și 2020. Europa a acționat, de asemenea, pentru a proteja oamenii de cele mai grave efecte ale urgenței climatice, cu sisteme de avertizare meteorologică ce protejează aproximativ 75% dintre oameni, în timp ce planurile de acțiune pentru limitarea efectelor căldurii au salvat multe vieți.
„Ritmul bun în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în regiune ar trebui să continue, iar măsurile ar trebui sporite în continuare. Europa poate juca un rol cheie în realizarea unei societăți neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon până la jumătatea secolului, pentru a îndeplini acordul (climatic) de la Paris”, a spus Taalas.
De ce se încălzește Europa mai repede?
Există un număr ridicat de motive pentru care Europa s-a încălzit mai repede decât în alte părți ale lumii, spun specialiștii.
În primul rând, are un procent mare de masă terestră, care se încălzește mai repede decât Oceanul Arctic și, în general, latitudinile nordice înalte sunt regiunile cu cea mai rapidă încălzire la nivel global și o parte relativ mare a Europei se află la latitudini nordice.
De asemenea, specificitatea curenților de aer fac ca solul să se încălzească mai repede.
CompetentulCapabil • 02.11.2022, 22:08
Temperatura, ca si prostia, nu se poate calcula proportional. Nu se incalzeste|raceste de x ori mai rapid la fel cum la 20 de grade nu este de doua ori mai cald ca atunci cand sunt doar 10 grade. Grav cand traducem ce gasim si noi pe net***.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.