Potrivit jurnaliştilor de la The Guaridian, cercetătorii s-au uitat la solul potrivit pentru 11 dintre cele mai populare varietăţi de vin şi au descoperit că o încălzire cu 2 grade (care urmează chiar să fie depăşită de planetă în curând) ar conduce la o pierdere de 56% a solului fertil în actualele regiuni în care sunt cultivate.
Rieslingul, de exemplu, ar urma să-şi piardă 66% din solul prielnic.
Cercetătorii spun însă paharul nu este neapărat pe jumătate gol:
„Mesajul pozitiv este că încă putem adapta viticultura la schimbările climatice – iar diversitatea este un instrument foarte interesant pentru asta. Dar încălzirea… ar trebui să limităm încălzirea pe cât posibil, pentru că pe măsură ce ea creşte avem tot mai ouţine opţiuni de adaptare la îndemâna noastră”, spune Ignacio Morales-Castilla, co-autorul stidului de la Universitatea Alcalá, Spania.
El spune că o parte a acestor schimbări sunt produse de factori precum nivelul precipitaţiilor, însă principala cauză este căldura. Asta ar putea afecta soiurile, fie stricându-le, fie grăbind maturizarea, astfel încât vor avea prea mult zahăr în ele.