Prețurile încălzirii și transportul în comun au crescut în Cluj cu 10, respectiv 25%, în urma deciziei Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca.
Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au argumentat în şedinţa de Consiliu Local că propunerile de majorare au fost făcute la solicitarea Regiei Autonome de Termoficare, care a invocat înregistrarea unor pierderi financiare, respectiv a Companiei de Transport Public, arată Agerpres.
Preţului gigacaloriei nu a mai fost modificat din decembrie 2014, iar de atunci a avut loc o creştere semnificativă a preţului gazelor naturale, care reprezintă 70% din preţul energiei termice, afirmă reprezentanții companiei.
„De asemenea, în urma scăderii numărului de clienţi din cauza debranşărilor de la serviciul centralizat de furnizare a agentului termic şi, implicit, a scăderii producţiei livrate, s-a redus şi gradul de încărcare al cazanelor, ceea ce a dus şi la scăderea randamentelor şi la creşterea consumurilor specifice la gazele naturale. Totodată, în acest interval, au crescut preţurile materialelor pentru întreţinere şi reparaţii şi am avut parte de ierni blânde, astfel că s-a redus producţia de energie termică. RAT înregistrează pierderi, iar prin aprobarea noilor tarife se asigură acoperirea parţială a pierderilor”, au spus reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca.
Încălzirea este încă subvenționată de Primărie
Reprezentanţii Regiei Autonome de Termoficare au arătat că, de fapt, preţul real al gigacaloriei este de 448 de lei, diferenţa până la 242 de lei, care va fi noul preţ de de livrare către populaţie, fiind suportat prin subvenţia acordată de Consiliul Local Cluj-Napoca, care se ridică la 30 de milioane de lei.
În plus, RAT pregăteşte o serie de măsuri pentru reducerea cheltuielilor, printre care se numără reducerea cu 10% a angajaţilor şi a numărului de maşini proprii.
În ceea ce priveşte majorarea preţului biletului pentru transportul în comun, acesta nu a mai crescut din aprilie 2013 şi că între timp au avut loc schimbări ale cursului valutar, precum şi creşteri de preţuri la combustibil, piese de schimb sau energie electrică susțin oficialii Primăriei.
Temperaturile ar putea depăși 50 de grade Celsius în Spania și Portugalia, record absolut pentru Europa
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro