1. Stresul. Potrivit National Institute of Health, stresul mareste riscul de a deveni obez, de a avea insomnii, probleme digestive, un apetit sexual scazut, boli ale inimii si depresii. in plus, stresul slabeste sistemul imunitar si poate agrava multe boli ale pielii precum psoriazisul, eczema si acneea si accelereaza atacurile de astm. Modalitati de a diminua stresul sunt exercitiul fizic, meditatia, exercitiile de respiratie.
2. Lipsa exercitiului fizic. „Daca nu ne punem corpul la treaba, acest lucru are in timp un efect cumulativ asupra biologiei si psihologiei noastre si poate contribui la probleme majore de sanatate precum diabetul, hipertensiunea si depresia. Lipsa exercitiului fizic poate de asemenea facilita instalarea lipsei de siguranta in miscari”, spune dr. Singleton. Centrele de Control si Prevenire a Bolilor (CDC) din America recomanda activitatile fizice de intensitate medie precum mersul pe jos timp de cel putin 30 de minute pe zi, de cinci ori pe saptamana.
3. Lipsa activitatii intelectuale. Un studiu realizat la Case Western Reserve University si University Hospitals de la Cleveland a demonstrat ca activitatile care pun mintea la treaba pot reduce riscul aparitiei unor boli precum Alzheimer la batranete. Dupa dr. Singleton, „creierul are nevoie sa primeasca provocari, acest lucru creand circuite noi ale gandirii”. Lectura, jocurile de logica, invatarea limbilor straine sunt cateva dintre strategiile cele mai eficiente pentru a pune mintea la lucru.
4. Alimentatia gresita. O alimentatie neadecvata, saraca in nutrientii de care are nevoie corpul pentru a functiona corect, poate duce la probleme grave de sanatate. Efectul grasimii este atat de mare, incat obezii sunt cu 8,8 ani mai in varsta in termeni biologici decat cei care au o greutate normala.
5. Fumatul. Astm, emfizem, cancer, imbatranire prematura a pielii, probleme cardiace – acestea sunt riscurile la care se supun fumatorii, iar un studiu al Universitatii Oxford a ajuns la concluzia ca fumatul reduce cu zece ani speranta de viata. Expertii au dovedit de asemenea ca fumatorii au sanse de doua ori mai mari sa moara inainte de 70 de ani decat cei care nu fumeaza.
6. Atitudinea pesimista. Aceasta slabeste sistemul imunitar, spune Singleton, care sugereaza ca merita sa facem eforturi pentru a vedea paharul pe jumatate plin. Asta inseamna fixarea de obiective pe termen scurt si relativ usor de atins. Micile succese le fac sa para posibile pe cele mari, accentuand optimismul.
7. Lipsa unei relatii stabile. Potrivit unui studiu publicat de American Journal of Public Health, barbatii si femeile care divorteaza au riscuri cu 40% mai mari sa moara prematur, iar pentru cei care nu s-au casatorit niciodata riscul este cu 80% mai mare decat media in cazul femeilor si cu 120% mai mare in cazul barbatilor.
8. Alcoolul. American Journal of Epidemiology sustine ca, potrivit studiilor, un pahar pe zi la femei si doua pentru barbati pot preveni bolile de inima. Bolile cele mai frecvente cauzate de consumul exagerat de alcool sunt cele hepatice (hepatita, ciroza), cardiace (hipertensiune, accidente cerebrovasculare), cancer si pancreatita.
9. Stilul de viata. Modul cum traim in general ne afecteaza sistemul imunitar. Printre factorii ce tin de stilul de viata si care ne afecteaza sanatatea se numara lipsa de somn (obezitate, pierderi de memorie, diabet, hipertensiune), expunerea excesiva la soare, poluarea (astm si alte afectiuni respiratorii).
10. Refuzul de a face schimbari. „Refuzul de a ne schimba comportamentul este lucrul cel mai daunator”, spune dr. Joanne Singleton. „De fiecare data cand iti dai seama ca trebuie sa schimbi ceva, intreaba-te daca poti face schimbarea in 30 de zile. Renuntarea la obiceiurile vechi ia timp, iar daca dupa ce ai luat hotararea cazi din nou in aceeasi capcana, trebuie sa o iei de la capat”.

Urmărește-ne pe Google News