De cele mai multe ori, procesul de încărcare se întinde pe toată durata nopții. Dar, procedăm corect? Oare se deteriorează bateria dacă lăsăm telefonul să se încarce peste noapte? Răspunsul la aceste întrebări le vei afla citind acest articol.
Cuprins:
Mituri despre încărcarea telefoanelor mobile
Există multe mituri legate de ceea ce distruge sau scurtează durata de viață a bateriei, iar unul dintre aceste mituri se referă la durata procesului de încărcare, mai ales pe timpul nopții, când telefonul se poate încinge.
Trebuie spus că durata de viață a bateriilor telefoanelor mobile, chiar și a celor litiu-ion, depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta efectivă a acumulatorului, durata de utilizare a telefonului ori fluctuațiile mari de temperatură.
Un lucru este, însă, cert, și anume că, indiferent de situație, la un moment dat va trebui să punem telefonul la încărcat. De asemenea, s-a dovedit științific că este bine să ții telefonul încărcat, însă nu la capacitate maximă.
Este adevărat că, odată ce telefonul începe să fie utilizat, bateria se va afla într-un continuu proces de descompunere, dar încărcarea pe timpul nopții nu va afecta în mod deosebit bateria.
Ei bine, în cazul în care lași telefonul conectat la priză peste noapte procesul de încărcare poate dura până la opt ore dacă nu mai mult. Datorită unui cip, odată ce bateria a ajuns la 100%, ea se va opri automat din încărcare.
Astfel, temperatura bateriei nu va depăși așa-numita limită de siguranță prevăzută de majoritatea producătorilor de smartphone-uri, ceea ce înseamnă că nu va fi afectată capacitatea acumulatorului.
Cu toate acestea, rivalii de la Apple avertizează asupra pericolului pe care îl reprezintă un proces îndelungat de încărcare al telefoanelor.
De aceea, gigantul din Silicon Valley (California) îi sfătuiește pe utilizatorii de iPhone și iPad să evite pe cât este posibil încărcarea pe parcursul mai multor ore a dispozitivelor pe carte le dețin.
Sfaturi despre reîncărcarea telefoanelor
Producătorii de smartphone-uri cu Android, precum Samsung sau Huawei, susțin că, dacă telefonul mobil este ținut la încărcat toată noaptea, bateria nu va avea de suferit. Totul depinde de ciclul acumulatorului, adică numărul de reîncărcări până la capacitatea maximă.
Telefoanele mobile moderne sunt concepute astfel încât să reziste la 400-450 de cicluri de reîncărcare. Transpus în timp, acest ciclu este de până la aproximativ doi ani, iar acest ciclu constant reprezintă principala cauză a scurtării duratei de viață a acumulatorului.
Așadar, vei putea lăsa telefonul mobil la încărcat pe toată durata nopții fără să-ți fie teamă că bateria va avea de suferit. Dar, dacă te trezești peste noapte și observi că telefonul s-a încărcat complet, atunci este bine să-l decuplezi de la priză.
Totodată, nu este nevoie ca bateria să se descarce complet ca să o reîncarci, așa că nu da o importanță prea mare procentajelor bateriei și conectează la priză telefonul ori de câte ori simți nevoia. Singura recomandare este aceea de a folosi întotdeauna încărcătorul original pe care l-ai primit în cutie odată cu telefonul.
Cei de la Huawei mai spun că, dacă nivelul bateriei va fi menținut în așa-numita zonă de confort, adică undeva între 20% și 80% din capacitate, aceasta i-ar putea prelungi durata de viață.
- Știi care sunt aplicatiile care consuma cel mai mult bateria telefonului?