Încărcătura virală se referă la numărul de particule virale observate la un pacient, de obicei pe o mostră obținută de pe țesut din nas sau din gât. Practic, cu cât virusul s-a multiplicat mai mult în corpul unui pacient, cu atât mai mult se va vedea acest lucru în teste.
De multe ori, acest termen e confundat cu încărcătura inițială a virusului, sau doza de infecție, care reprezintă numărul de particule virale prin care se face infecția într-un caz nou. Amândouă sunt importante și pot avea utilitate în lupta cu COVID-19. Aici, ne vom referi la prima.
Studiile inițiale au sugerat că nu există o legătură între severitatea cazurilor și încărcătura virală.
Intuitiv, pare destul de simplu: cu cât un virus se multiplică mai mult în corp, cu atât infecția e mai severă. Dar lucrurile nu sunt deloc atât de simple, iar severitatea unei infecții e dată de multe elemente (sănătatea pacientului, răspunsul sistemului imunitar etc.).
În cazul SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, nu este deloc clar impactul. Primele studii despre încărcătura virală au apărut de la cercetători din China și Italia. În studiul din China, doctorii au testat 94 de pacienți în prima zi când au manifestat simptome de COVID-19, și iarăși 14 zile mai târziu, când simptomele erau pe terminate.
Conform rezultatelor studiului, nu s-a observat nici o corelare între încărcătura virală și severitatea infecțiilor. Studiul din Italia raporta distribuția de încărcătură virală, semnalând, la fel, lipsa unor corelări clare. Astfel, dacă ne uităm la cele două studii, am spune că nu există o legătură importantă și am trece mai departe. Dar concluzia nu este atât de uşor de tras.
Este normal, când avem de-a face cu o situație urgentă, ca rezultatele științifice să nu fie mereu clare.
Nu toate studiile sunt la fel. E complicat, chiar și pentru specialiști uneori, să distingă calitatea unui studiu. E o discuție grea în care nu vom intra aici, dar ce e important de reținut:
Multe din studiile care se publică acum despre COVID-19 sunt preliminare și neverificate.
Nu e nimic rău în asta – din contră. Procesul de verificare științifică este laborios și poate dura luni în şir; or în cazul de față, e important să aflăm orice informație cât mai repede cu putință. Cercetătorii publică multe rapoarte și studii preliminare care nu sunt supuse rigorii obișnuite. E important să se procedeze astfel pentru a comunica informația cât mai repede, dar e important să abordăm aceste studii cu mai multă reținere decât facem de obicei.
Studiile menționate mai sus nu au fost supuse sistemului de peer-review, în care alți specialiști verifică și aprobă publicarea.
Un studiu recent, care a fost supus verificărilor, a concluzionat că, dimpotrivă, există o legătură între severitate și încărcătură virală, şi că ne putem aștepta la simptome mai severe în cazurile în care se observă o încărcătură virală mai mare.
Acest lucru ar permite doctorilor să anticipeze apariția simptomelor mai severe, spre exemplu. De asemenea, acest lucru ar însemna și că nu toate testele negative sunt cu adevărat negative – este posibil ca atunci când încărcătura virală este foarte mică, să nu se manifeste în teste.
Este posibil ca, dacă testăm un pacient infectat cu COVID-19 pe durata infecției, să obținem uneori rezultate negative.
Edward Parker, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine:
Chiar și în cazurile pur asimptomatice, virusul poate fi transmis mai departe, deci este cu atât mai important să reducem riscul transmisiei pe cât posibil.
Discuția despre încărcătura virală a acestui nou virus este abia la început și există încă multe necunoscute. Pe măsură ce aflăm din ce în ce mai multe caracteristici ale infecției putem înțelege cu ce avem de-a face din ce în ce mai bine și în cele din urmă, putem învinge virusul.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.