„Norul de fum ajunge în Peninsula Iberică, precum şi în Irlanda şi Regatul Unit şi, în cele din urmă, va traversa Franţa, ţările din Benelux şi Germania, înainte de a continua spre est”, a declarat luni Mark Parrington, cercetător în cadrul Serviciului Copernicus de monitorizare a atmosferei (CAMS).
Acesta prognozează, pe baza informațiilor pe care le are, că au fost înregistrate „valori ridicate ale concentraţiilor de aerosoli (…) deasupra Atlanticului”, dar la altitudini foarte mari, fiind „puţin probabil ca acest lucru să aibă impact asupra calităţii aerului în Europa”.
Aceşti aerosoli reprezintă particulele fine aflate în suspensie în fumul emanat de incendii, în special monoxid de carbon, un „produs de ardere incomplet” a cărui „durată de viaţă atmosferică de aproximativ o lună” îl face un „foarte bun indicator al deplasării fumului”, a subliniat omul de ştiinţă.
Airparif, o organizaţie responsabilă de monitorizarea calităţii aerului în capitala Franţei, contactată luni de AFP, a declarat că „pentru moment, nu se preconizează niciun impact pentru Paris” şi împrejurimi.
„Dar nu putem exclude depunerea”, în cazul în care curenţii atmosferici se modifică în următoarele zile, iar straturile superioare se amestecă cu cele inferioare, a explicat Pierre Pernot, inginer la Airparif.
Duminică, 81 de incendii forestiere erau încă active în provincia Quebec din Canada, 27 dintre acestea fiind considerate scăpate de sub control.
Oraşul Montreal, cel mai mare din provincia Quebec, a fost acoperit de fum, fiind atinse niveluri excepţionale de poluare, ceea ce a condus la anularea mai multor evenimente culturale sau sportive, notează AFP.