Pe măsură ce ţara mediteraneană iese dintr-o perioadă fără precedent, de 15 zile de infern induse de caniculă, amploarea distrugerilor este în sfârşit dezvăluită.

În timp ce condiţiile meteorologice au fost diferite faţă de oricare alt an – experţii considerând că primele trei săptămâni din iulie sunt cele mai calde înregistrate – majoritatea incendiilor ar fi putut fi prevenite, a susţinut vineri guvernul.

Vassilis Kikilias, ministrul grec al crizei climatice şi al protecţiei civile, a declarat reporterilor: „În această perioadă au izbucnit 667 de incendii, adică peste 60 de incendii pe zi, aproape în toată ţara. Din păcate, majoritatea au fost aprinse de mâna omului, fie din neglijenţă criminală, fie cu intenţie”.

Kikilias a spus că, în anumite locuri, incendiile au izbucnit în numeroase puncte aflate în imediata apropiere în acelaşi timp, sugerând implicarea piromanilor care intenţionau să extindă incendiile în continuare.

El a adăugat: „Diferenţa faţă de alţi ani au fost condiţiile meteorologice. Schimbările climatice, care au generat un val de căldură istoric şi fără precedent, sunt aici. Au fost foarte puţine zile în care vremea extremă nu a fost combinată cu vânt puternic”.

Meteorologii nu au înregistrat niciodată până acum astfel de temperaturi record pe o perioadă atât de lungă în Grecia.

Luna iulie, cea mai caldă din istorie

Săptămâna aceasta, Organizaţia Meteorologică Mondială şi Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice din Europa au descris iulie ca fiind cea mai caldă lună înregistrată. ONU a mai spus că este clar că nicio lună nu a fost vreodată atât de caldă.

António Guterres, secretarul general al ONU, a cerut măsuri îndrăzneţe şi imediate pentru a reduce emisiile de încălzire a planetei, adăugând: „Dovezile sunt peste tot. Omenirea a dezlănţuit distrugerea. Acest lucru nu trebuie să inspire disperare, ci acţiune”.

Incendiile au ucis trei persoane şi au rănit alte 74. Miercuri, forţele armate greceşti au anunţat trei zile de doliu după ce doi piloţi ai forţelor aeriene au fost ucişi în timp ce încercau să stingă flăcările cu avionul lor cu apă, înainte ca acesta să se prăbuşească deasupra insulei Evia.

Aproape 20.000 de oameni – în principal turişti – au fost forţaţi să părăsească hotelurile din Rodos, insula cel mai grav afectată de incendii, într-o singură zi. Operaţiunea a fost descrisă drept cea mai mare evacuare efectuată vreodată în Grecia. Starea de urgenţă a fost declarată în unele zone din populara destinaţie turistică la începutul acestei săptămâni.

Urmărește-ne pe Google News