„Luna iunie este cea mai caldă înregistrată vreodată, iar previziunile ştiinţifice pentru iulie sunt similare la nivel global”, a adăugat Pavlos Marinakis.

În total, în iunie, suprafaţa arsă s-a ridicat la 9.800 de hectare, ceea ce este de cinci ori mai mare decât media constatată din 2010, potrivit unui centru specializat al Observatorului Naţional din Atena, citat de cotidianul Kathimerini.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a avertizat, la începutul lunii iulie, că ţara sa „a intrat în inima sezonului de incendii”.

Grecia, un punct important de atracţie turistică, este afectată în fiecare vară de temperaturi sufocante şi incendii devastatoare.

Dar situaţia ar putea fi şi mai gravă anul acesta. Iarna a fost cea mai blânda înregistrată şi canicula cea mai timpurie, cu temperaturi depăşind local 44°C în prima jumătate a lunii iunie.

Incendiile de pădure, alimentate de vânturi puternice şi de secetă, au făcut ravagii în ultimele săptămâni în regiunea Atena, în Peloponez (sud-vest) şi pe insula Chios, în nord-estul Mării Egee.

Un bărbat de 45 de ani a murit la sfârşitul lunii iunie în urma unui stop cardiac în timp ce încerca să fugă de flăcările din nordul capitalei elene.

Harta previziunilor publicată de Ministerul Protecţiei Civile pentru marţi avertizează asupra unui risc foarte mare de incendii, în special pentru regiunea din jurul capitalei, Attica, în timp ce temperatura va creşte la peste 40°C în următoarele zile în Grecia.

În 2023, această ţară mediteraneeană, obişnuită cu caniculă, a suferit un val de căldură fără precedent de două săptămâni şi incendii de pădure soldate cu victime.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News