Incendiile au fost, probabil, aprinse de „agresiunea armată a Federației Ruse”, transmit oficialii ucraineni, deși nu este clar dacă au fost bombardamente, incendiere intenționată sau altceva a pornit flăcările.
Incendiile pe o rază de 10 km de centrală sunt „deosebit de periculoase”. Iar Ucraina susține că pompierii ucraineni nu sunt în măsură să abordeze incendiile din cauza prezenței forțelor ruse.
Forțele ruse au capturat centrala de la Cernobîl în prima zi a invaziei din Ucraina, pe 24 februarie. Zona este cunoscută pentru o explozie din 1986 și un incendiu care a provocat un dezastru nuclear major, răspândind contaminarea radioactivă în toată Europa.
Centrala și zona înconjurătoare au fost în mare parte închise de atunci, dar aproximativ 200 de tone de combustibil nuclear rămân în partea de jos a reactorului, care este relativ neprotejat. Experții și-au exprimat îngrijorarea că luptele aprige din zonă ar putea deteriora în continuare reactorul și ar putea duce la eliberarea materialului radioactiv.
Autoritățile ucrainene spun că războiul în desfășurare împiedică, de asemenea, încercările de a monitoriza nivelurile radiațiilor de la Cernobîl. „Nu există date despre starea actuală a poluării cu radiații a mediului din zona de excludere, ceea ce face imposibil răspunsul adecvat la amenințări”, a declarat Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei.
„Nivelurile de radiații din zona de excludere și din afara lui, inclusiv nu numai Ucraina ci și alte țări, s-ar putea înrăutăți semnificativ”, mai afirmă Energoatom.
În 2020, un incendiu de pădure în apropierea reactorului a făcut ca nivelul radiațiilor să crească de 16 ori peste normal. Incendiul a fost stins după un efort de două săptămâni al pompierilor. Un bărbat a fost arestat atunci pentru că ar fi pornit focul „din distracție”.
În regiunea Cernobîl, moartea copacilor, în urma dezastrului nuclear din 1986, a produs o cantitate foarte mare de lemn uscat, ușor inflamabil. În 2015, o echipă internațională de oameni de știință a avertizat că la Cernobîl este „o zonă inflamabilă în creștere, care, asociată cu schimbările climatice, va duce la un risc ridicat de contaminare radioactivă”.
Studiul a mai arătat că infrastructura de stingere a incendiilor din zonă era lipsită de personal și de finanțare, chiar înainte de invazia rusă.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!