În urmă cu un an și trei luni, în tragica seară de 30 octombrie 2015, artificiile aprinse în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity au cauzat moartea a 64 de tineri aflați în clubul Colectiv din Bucureşti. Alte câteva zeci au supraviețuit, însă trăiesc zi de zi cu rănile rămase, cu inimile îngreunate de dorul celor pe care i-au pierdut și cu ambiția de a face orice e nevoie pentru ca nimeni să nu mai treacă printr-o asemenea nenorocire.
România nu este singura țară care a trecut prin asemenea drame. De-a lungul vremii, sute de oameni și-au găsit sfârșitul în cluburi, locuri unde căutau doar distracția.
Cel mai grav incendiu din istorie petrecut într-un club a avut loc la 28 noiembrie 1942, în clubul Cocoanut din Boston, SUA. Au murit 492 de oameni, în condițiile în care capacitatea legală a clubului era de 460 de persoane. Localul fusese decorat în așa fel încât să semene cu un paradis tropical, cu palmieri de hârtie, fâșii de mătase colorate și alte materiale inflamabile. Din cele 13 uși ale clubului, doar cea principală și alte două uși mici de acces erau deschise. Incendiul a pornit de la folosirea neglijentă a unui băț de chibrit.
Al doilea cel mai grav incendiu din lume petrecut într-un club a avut loc în subsolul clădirii Dongbu din orașul Luoyang, provincia chineză Henan. Catastrofa, care a avut loc în ziua de 25 decembrie 2000, a ucis 309 persoane, inclusiv muncitori care lucrau la etajele superioare ale imobilului.
Un număr de 242 de morți este bilanțul incendiului petrecut, la 27 ianuarie 2013, în clubul de noapte Kiss din Santa Maria, Brazilia. Alți 630 au fost răniți. Este considerată a doua cea mai mare catastrofă produsă de flăcări din istoria Braziliei, întrecută doar de incendiul de la Marele Circ American din 17 decembrie 1961, orașul Niteroi, care a ucis 503 oameni.
În acest top de tristă amintire, locul patru în funcție de numărul victimelor este ocupat de focul de la clubul Rhytm din Mississippi. În noaptea de 23 aprilie 1940, 209 de oameni și-au pierdut viața și alte sute au fost rănite.
Cel mai grav incediu petrecut la un club din istoria Argentinei s-a înregistrat la localul numit Republica Cromanon, la 30 decembrie 2004. Au murit 194 de oameni. Flăcările au pornit de la efectele pirotehnice folosite pe scenă de trupa Callejeros. În public se aflau 3 000 de persoane.
Incendiul de la Beverly Hills Supper Club, Kentucky, din seara zilei de 28 mai 1977, a luat viața a 165 de oameni și a rănit peste 200.
Cel mai grav incendiu din istoria Filipinelor s-a produs la discoteca Ozone, orașul Quezon, la 18 martie 1996. Ieșirea din club a fost blocată, din exterior, de responsabilii cu securitatea localului, care au crezut că înăuntru avea loc o revoltă.
Cel mai mare incendiu din Rusia, petrecut după căderea URSS, a fost cel din noaptea de 5 decembrie 2009, la clubul de noapte Khromaya Loshad din orașul Perm. Au decedat 156 de persoane, în jur de 160 fiind grav rănite. Deși ipoteza inițială a fost cea a unui atac terorist, ancheta a scos la iveală folosirea iresponsabilă a efectelor pirotehnice ca fiind cauza tragediei.
38 de persoane rănite
Bucureștiul s-a trezit pe 21 ianuarie cu un incendiu în clubul Bamboo. Focul a izbucnit, sâmbătă dimineață, în jurul orei 04.00, la clubul Bamboo din Capitală, în care se aflau aproximativ 300 de persoane. Potrivit ultimelor informații, 38 de persoane au fost rănite, iar una este în stare gravă.
[libgallery id=”1719402″]
La nivelul MAI s-a activat o linie telefonică, 021.206.40.50, unde rudele celor care s-au aflat în clubul Bamboo pot suna pentru a obţine informaţii despre persoanele transportate la spital. De asemenea, oricine deţine informaţii despre alte posibile victime este rugat să sune la numărul anunţat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro