În plus, șapte drumuri au fost închise și mii de hectare de teren sunt arse, iar 5.000 de militari au fost dislocați în zonele afectate.

Guvernul portughez a declarat marți situația de „calamitate” în municipiile afectate și nu exclude recurgerea la Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (UE).

Măsura a fost adoptată într-un consiliu extraordinar de miniștri și va permite adoptarea unor măsuri excepționale pentru prevenirea sau restabilirea normalității.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

Premierul Luis Montenegro a promis, de asemenea, pedeapsă pentru cei care au incendiat zonele respective. „Nu vom cruța eforturile în acțiuni represive. Nu-i putem ierta pe cei care au făcut asta”, a declarat el.

Portugalia se confruntă cu un val de incendii de vegetație care a început weekendul trecut. În prezent, sunt active peste 65 de incendii, cele mai afectate fiind regiunile de nord și centru ale țării, care au provocat și rănirea a 50 de persoane.

Șapte morți în incendiile din Portugalia, dintre care trei sunt pompieri

Autoritatea Națională pentru Situații de Urgență și Protecție Civilă din Portugalia a anunțat marți că trei pompieri au murit în timp ce se luptau cu incendiile rurale care au devastat țara din weekend. Astfel, numărul deceselor se ridică la șapte.

Comandantul André Fernandes a explicat, într-o conferință de presă la Oeiras, că cele trei victime sunt două femei și un bărbat care au murit, după ce autoutilitara în care se aflau a fost cuprinsă de flăcări când urmau să stingă incendiul din Nelas.

Zona Aveiro, cea mai afectată de incendiile de vegetație

Potrivit celor mai recente cifre publicate de Autoritatea Națională pentru Situații de Urgență și Protecție Civilă din Portugalia, marți au fost 68 de incendii în derulare, cele mai afectate fiind regiunile centrale și nordice ale țării, mai ales districtul Aveiro.

Lunea trecută, două avioane amfibii spaniole Canadair au fost aduse acolo, datorită Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene și alte șase aparate din Franța, Italia și Grecia sunt așteptate să participe în următoarele ore la stingerea incendiului.

Urmărește-ne pe Google News