În Rusia, incendiile forestiere au izbucnit în regiunea Chelyabinsk de la granița cu Kazahstan și în nord-estul Siberiei, una dintre cele mai reci zone ale planetei.
Ministerul Situațiilor de Urgență a trimis avioane și un elicopter să intervină pentru stingerea incendiilor, iar în Chelyabinsk locuitorii din două sate au fost evacuați.
În nord-estul Siberiei s-au înregistrat temperaturi anormal de ridicate. Yakutia, cea mai rece regiune locuită din Rusia, se confruntă deja pentru al treilea an cu incendii puternice. 300 de focare sunt active în această perioadă.
De altfel, încă din luna mai, Alexander Kozlov, ministrul rus al resurselor naturale, avertiza că din cauza încălzirii globale în nordul țării permafrostul (solul înghețat – n. r.) dispare într-o așa măsură încât în decursul a câțiva ani, terenurile de acolo ar putea fi cultivate.
Incendii violente de vegetație au izbucnit și în provincia Malaga din sudul Spaniei. O zonă de 300 de hectare, acoperită cu pini, castani și stejari de plută a fost cuprinsă de flăcări, vineri, în apropierea orășelului Jubrique. Cel puțin 13 familii au fost nevoite să-și părăsească locuințele, iar intervenția pompierilor a fost foarte dificilă din cauza vântului.
Incendii violente, provocate de fulgere, în California
În nordul statului California, de pe coasta de vest a SUA, câteva fulgere au declanșat incendii, întreținute de temperaturile foarte ridicate.
Sute de pompieri, ajutați de intervenția unor avioane de vânătoare, se luptă cu focul care a cuprins complexul Beckwourth de la granița cu statul Nevada. Incendiul a fost provocat de două fulgere și există riscul extinderii către zona forestieră Sierra Nevada, după ce suprafața afectată s-a dublat de vineri până sâmbătă, potrivit ABC News.
Acesta este însă doar unul dintre incendiile care afectează nordul Californiei și care au distrus zeci de case în ultimele zile.
Potrivit reprezentanților Departamentului Forestier și pentru Protecția împotriva Incendiilor din California, schimbările climatice sunt considerate un „factor-cheie” care influențează tendința de prelungire a perioadelor secetoase care cresc riscul apariției incendiilor de pădure.