Incendiile care au devastat pădurile din Brazilia şi Bolivia au fost, cel mai probabil, provocate de fermierii care pregătesc terenul pentru plantarea de anul viitor, o practică agricolă comună, au spus oamenii de știință de la Universitatea Maryland, potrivit The New York Times.

Imaginile din spațiu cu incendiile din Amazon arată că norii de fum provin din incendiile izbucnite în zone agricole.

Marea majoritate a incendiilor sunt provocate de om (foto Maxar Technologies)

Majoritatea terenurilor agricole utilizate în prezent în Brazilia au fost create prin ani de defrișare a pădurilor.

„Terenurile agricole au înlocuit pădurile pluviale”, a spus Matthew Hansen, co-liderul laboratorului „Global Land Analysis and Discovery” de la Universitatea din Maryland.

„Brazilia a transformat anumite state precum Mato Grosso în Iowa”, a mai spus Hansen, referindu-se la statul brazilian de la marginea sudică a regiunii Amazon.

Grila de hărți de mai jos arată patternul lunar al incendiilor în pădurea tropicală Amazon din Brazilia, în fiecare an, începând cu 2001. Creșterea incendiilor în fiecare august până în octombrie coincide cu anotimpul în care fermierii încep să planteze soia și porumb.

Foto: NASA

Aceste hărți au fost create folosind date actuale și istorice de la doi sateliți NASA, Terra și Aqua, care pot detecta radiațiile infraroșii emise de incendii.

Compararea zonei care a ars în acest an în luna august cu media suprafețelor arse în cursul aceleași luni a ultimilor cinci ani ilustrează o parte din motivul pentru care incendiile din anul 2019 au atras atât de mult atenția.

Media în luna august 2011–2018 și luna august 2019

Oamenii de știință de la Institutul Național de Cercetări Spațiale din Brazilia au calculat că au fost cu 35% mai multe incendii până acum – în acest an- decât în media ultimilor opt ani.

Numărul cumulativ de incendii în fiecare an pentru întreaga regiune Amazonului

Grafic realizat The New York Times, sursă foto NASA

„Incendiile nu sunt un fenomen natural în aceste păduri”, a declarat Mark Cochrane, expert în incendii și ecologie la Universitatea din Maryland. „Toate incendiile din această regiune sunt cauzate de oameni”, a mai spus expertul.

Cochrane a menționat că, în timp ce cele mai multe incendii se află pe terenuri care au fost deja curățate, multe altele au fost detectate arzând cu o intensitate deosebită. El a mai spus că acestea sunt, cel mai probabil, incendii de defrișare, nu doar incendii pentru curățarea terenurilor defrișate anterior.

„Când tai o zonă, o îngrămădești, o lași să se usuce și apoi o arzi. Focul acesta arde foarte intens și provoacă mult fum”, a afirmat Cochrane.

În ultimii ani s-a înregistrat o creștere a defrișărilor, după o lungă perioadă de declin.

Despădurirea anuală în Amazonul brazilian

Președintele brazilian Jair Bolsonaro, care a preluat funcția la 1 ianuarie anul acesta, a fost criticat de ecologiști pentru politicile sale care au sporit defrișarea.

O analiză a New York Times a constatat că măsurile de aplicare a protecției împotriva defrișărilor de către principala agenție de mediu din Brazilia au scăzut cu 20% în primele șase luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2018.

După mai multe zile de presiuni din partea organizațiilor internaționale, Bolsonaro a spus, vineri, că va mobiliza militarii pentru a aplica legile de mediu și pentru a ține incendiile sub control.

 
 

Urmărește-ne pe Google News