Din fericire, incendiul care s-a extins și la clădirile din vecinătate a fost stins de pompieri pe parcursul nopții, și nu au fost înregistrate victime, deși mai multe persoane au fost evacuate din locuințe, au precizat pompierii scoţieni, care au intervenit.

Micola Sturgeon, prim-ministrul scoţian, a declarat pe Twitter că are „inima frântă” şi că „este vorba în mod clar despre o situaţie extrem de gravă”.

Clădirea istorică, în care funcționa Glasgow School of Art, al cărei design a fost realizat de arhitectul Charles Rennie Mackintosh, veche de peste un secol, a fost cuprinsă de flăcări impresionante în noaptea de vineri spre sâmbătă. Aceeaşi clădire a fost deja avariată de un incendiu care s-a produs în mai 2014, însă, potrivit unor martori citaţi de BBC, noul incendiu „a fost mult mai grav” decât cel din urmă cu patru ani.

Conform declaraţiilor făcute de un reprezentant al pompierilor locali, echipele de intervenţie s-au confruntat cu „un incident extrem de complex şi riscant”, iar operaţiunile de stingere a flăcărilor urmau să fie prelungite.

Incendiul s-a extins şi a cuprins câteva clădiri din campusul universitar aflat în apropiere, dar şi un club de noapte. ”Clădirea Mack era în curs de renovare după acel incendiu devastator din 2014′, a explicat un deputat din Glasgow, Paul Sweeney, într-un mesaj publicat pe Twitter.

Charles Rennie Mackintosh (1868-1928) a fost unul dintre principalii reprezentanţi ai curentului Art Nouveau, celebru pentru preferinţa lui faţă de construcţii cu linii rafinate şi mobilier cu unghiuri drepte.

Glasgow School of Arts, una dintre cele mai vechi instituţii britanice dedicate artei şi designului, a fost înfiinţată în 1845 şi a format numeroşi artişti contemporani de renume mondial. Sediul său emblematic a fost construit între 1897 şi 1909


Citește și: Cel mai traseist dintre primari. Povestea lui Savu Ungureanu de la Slătioara. “Mai vorbim câte un secret şi, gata, ne fac un dosar”


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News