UPDATE – ora 15.51: Incendiul de vegetaţie din Delta Văcăreşti a fost stins, anunţă ISU Bucureşti – Ilfov.

“S-a declanșat un incendiu de vegetatie în Delta Văcărești și sunt mai multe focare. Arde o suprafață de aproximativ 3.000 mp, iar pompierii intervin cu două autospeciale de stingere. Acţiunea de stingere a incendiului este în curs de desfăşurare, dar terenul este destul de greu accesibil pe unele porţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bucuresti-Ilfov, Daniel Vasile.

incendiu delta vacaresti2Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

FOTO: ISU București-Ilfov

De-a lungul timpului, mai multe incendii au mistuit acest loc. Doar la începutul lunii martie, un hectar de teren din Delta Văcărești a fost cuprins de flăcări.

Lacul Văcărești a devenit Parc Natual, în aprilie 2017, și este administrat de ”Asociația Parcul Natural Văcărești” și Primăria Municipiului București. Asociația administrează Parcul în virtutea unui contract pe zece ani cu Ministerul Mediului.

Primul oaspete de onoare al Parcului: prințul Charles, care a fost impresionat de proiect. La sfârșitul lunii martie, Prințul Charles a vizitat Delta Văcărești, unde a plantat un plop alb și a primit un buchet de păpădii de la o fetiță.

Cazul Ferma Dacilor. Un an de la focul devastator care a omorât opt oameni. Laboratorul de expertize criminalistice a identificat cauzele incendiului
Recomandări
Cazul Ferma Dacilor. Un an de la focul devastator care a omorât opt oameni. Laboratorul de expertize criminalistice a identificat cauzele incendiului

Parcul Natural Văcăreşti este una dintre cele mai largi şi biodiverse zone umede urbane din Europa, având o suprafaţă de 1.840.000 de metri pătraţi de spaţiu verde şi adăposteşte 97 de specii de păsări şi mamifere. Se află la patru kilometri de centrul Bucureştiului, fiind primul parc natural urban din România, iar organizaţiile de mediu estimează că poate primi, anual, până la un milion vizitatori anual, informeză Mediafax.

::placeholdeR–>

Lăsat în voia naturii după 1989, acest spațiu – întins pe 234 de hectare și protejat de diguri înalte cât un bloc cu patru etaje – s-a transformat într-un fel de ”Deltă a Bucureștiului”.

Lacul Văcărești a fost conceput ca parte a amenajării complexe a râului Dâmbovița. Ca și Lacul Morii, care a fost finalizat, Lacul Văcărești trebuia să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureștiului împotriva inundațiilor. Lucrările au început în anul 1986, ocazie cu care a fost demolată și Mănăstirea Văcărești, dar au fost sistate după 1989.

Marcel Ciolacu a publicat pe TikTok facturile pentru zborurile la Nisa: „Nu este nici prima, nici ultima greșeală a mea” | VIDEO
Recomandări
Marcel Ciolacu a publicat pe TikTok facturile pentru zborurile la Nisa: „Nu este nici prima, nici ultima greșeală a mea” | VIDEO

Digurile parcului natural sunt așezate între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței.

Între timp, pânza freatică și ploile au realizat actualele lacuri naturale în jurul cărora a crescut vegetația. Se pare că primii pești au fost aduși aici de pescarii din zonă. Peștele s-a înmulțit repede și a atras păsările de apă.

Cu timpul, peștele din abundență și cuiburile de păsări au atras mamiferele răpitoare: vidre, vulpi, ereți…

Dintre zecile de specii de păsări de apă care și-au găsit locul aici se numără chirighițele, rațele cu gât roșu, corcodelul moțat, eretele (două familii), lebedele etc.


CITEȘTE ȘI… Editorial de Claudiu Săftoiu. Marea răbdare a Sfântului Sinod în cazul episcopului de Huși


 

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News