UPDATE 16 iulie, ora 10.45: Un nou bilanț anunțat sâmbătă seară de autoritățile spaniole indică cel puțin 2.500 de oameni evacuați și cel puțin 2.000 de hectare distruse de flăcări în insula La Palma.

***

ȘTIREA INIȚIALĂ: Incendiul a izbucnit la primele ore ale dimineţii de sâmbătă la El Pinar de Puntagorda, o regiune împădurită din nordul insulei din Canare.

Cel puţin 11 case au fost distruse, pe măsură ce incendiul s-a extins, a declarat Fernando Clavijo, preşedintele Insulelor Canare.

„Numărul de persoane care trebuie evacuate ar putea ajunge la 1.000. Depinde dacă putem controla aceste vânturi puternice”, a declarat Clavijo reporterilor din La Palma.

Pe rețelele sociale, au fost publicate imagini care arată amploarea incendiului.

Armata spaniolă a desfășurat 150 dintre pompierii săi pentru a ajuta echipajele locale să lupte împotriva incendiului, iar alți pompieri sosesc din insula vecină Tenerife, a precizat Clavijo.

Patru elicoptere şi patru unităţi de pompieri luptă la sol cu flăcările pentru a ţine incendiul sub control.

Incendiul semnalează prima criză naturală pe această insulă după erupţia vulcanică din 2021, când peste 2.000 de clădiri au fost distruse şi mii de persoane au fost evacuate în urma scurgerilor de lavă din vulcanul Cumbre Vieja.

Vicente Rodriguez, primarul din Puntagorda, a declarat pentru televiziunea spaniolă RTVE că zona a suferit din cauza lipsei ploilor, la fel ca alte zone din Spania, care e grav afectată de secetă.

Europa se confruntă cu un val extrem de căldură numit Cerberus, care afectează mai ales țările din sudul continentului. Săptămâna trecută, în regiunea spaniolă Extremadura temperatura la sol a atins 60 de grade Celsius.

În Italia, 16 orașe sunt sâmbătă sub cod roșu de caniculă, iar Grecia a închis Acropole din Atena după ce temperaturile au trecut de 40 de grade.

 
 

Urmărește-ne pe Google News