„De la 23.30, depozitul de gunoi de la Sintesti-Vidra arde! Închideți geamurile, întrucât sunt degajări de fum. Pompierii au intervenit, dar nu a fost emis mesaj prin RO-Alert. Vă reamintim că acesta este al treilea incendiu pornit în luna august, în aceeași zonă a depozitului”, se arată în comunicatul Asociației.
Reprezentanții Asociației au adăugat că autoritățile nu au comunicat cauzele, ce fel de deșeuri au luat foc și nici ce amenzi au fost aplicate și focul a pornit noaptea, „deci nu putem da vina pe un incendiu spontan cauzat de caniculă”.
„Asociația noastră a solicitat detalii autorităților competente, dar Garda de Mediu nu ne-a oferit niciun răspuns”, deși „am primit raport afirmativ privind recepționarea și citirea mesajului”, se mai arată în postarea de pe Facebook.
Garda de Mediu: „Sintești, zonă consacrată din cauza comunității de acolo”
Andrei Corlan, comisar general la Garda Naţională de Mediu, a declarat marți, 27 august, pentru Libertatea, că a fost un incendiu de vegetație pe strada Viilor, în satul Sintești, comuna Vidra, din județul Ilfov și că problema pleacă de la comunitatea „care desfășoară fenomene infracționale de colectare, deținere și valorificare ilegală a deșeurilor, adică prin ardere”.
„A fost un incendiu de vegetație pe strada Viilor, pe un teren viran. Sintești este o zonă consacrată din cauza comunității de acolo care desfășoară fenomene infracționale de colectare, deținere și valorificare ilegală a deșeurilor, adică prin ardere. Tocmai de aceea, Garda Națională de Mediu a desfășurat, atât la Sintești, cât și în alte zone, numeroase acțiuni împreună cu Jandarmeria și Poliția și, pe lângă sancțiunile multiple aplicate și sesizările penale efectuate, am procedat la confiscarea deșeurilor cu valoare materială”, a spus Andrei Corlan pentru Libertatea.
Ce soluții sunt
Șeful Gărzii de Mediu a adăugat că instituția sa luptă cu efectele „mafiei deșeurilor”, însă cauza este reprezentată de materialele care sunt arse în permanență, în special mașini second hand aduse în România. Iar soluția, a adăugat el, este proiectul de OUG propus de Garda de Mediu pentru a reglementa bunurile second hand care intră în țară.
„Aceste comunități sunt cea mai joasă ramură a lanțului trofic al fenomenului de ardere a deșeurilor, adică comerț ilegal de deșeuri. De aceea, Garda de Mediu împreună cu ANPC au propus un proiect de OUG pentru a reglementa bunurile second hand care intră la noi în țară. De ce? Pentru că toate aceste eforturi ale Gărzii de Mediu luptă cu efectele, dar cauza este că tot apar materiale care pot fi incinerate”, a precizat Corlan pentru Libertatea.
Și a detaliat: „De exemplu, mașini second hand importate la noi în țară. Concret, cine le importă își ia volanul sau ce poate folosi și ce a mai rămas ajunge la un REMAT. Acolo se mai preia ce mai este de folosit și carcasa finală, din păcate, ajunge la aceste comunități, totul achiziționat pe firmele acestor comunități, care mai departe comercializează fierul vechi prin arderea carcasei și a tapițeriei ca să rămână doar partea metalică”.
Andrei Corlan a menționat că dacă prin proiectul aflat pe circuitul de avizare se reglementează categoriile de bunuri care intră în țară și se vor introduce standarde de calitate pentru bunurile second hand, cu reguli „foarte clare de calitate și trasabilitate, atunci aceste comunități nu vor mai avea ce să valorifice”.