UPDATE 16:00. Sprijinul oferit de România a fost decis după ce Franța a făcut miercuri o solicitare prin intermediul mecanismului european prin care a cerut sprijin pentru intervenție la sol și aerian. România va acționa cu un modul terestru de intervenție format din 7 ofițeri și 70 de subofițeri pompieri, a anunțat joi Raed Arafat, secretar de stat în MAI și coordonator DSU.

Ei vor interveni la sol cu 17 mijloace de intervenție, dintre care 8 mașini cu capacitate de stingere și 2 cisterne.

În premieră pentru România, pompierii și utilajele se vor deplasa în Franța pe cale aeriană prin intermediul a două avioane C-17 de transport aerian din dotarea forțelor NATO,


Incendiile de amploare se manifestă în apropierea orașului Bordeaux. Mai multe case au fost deja cuprinse de flăcări, iar aproximativ 10.000 de persoane au fost nevoite să evacueze.

Vântul puternic și temperaturile puternice, care sunt așteptate să atingă și 39 de grade Celsius, îngreunează intervenția pompierilor.

Aceștia sunt susținuți de aeronave specializate pentru astfel de intervenții, dar, în ciuda tuturor eforturilor, focul a fost încă scăpat de sub control joi, au declarat oficialii locali.

„Este prima dată când vedem un astfel de incendiu”, a declarat pompierul francez Jérôme Jean pentru site-ul de știri BFMTV. „Este un căpcăun, este un monstru”, a declarat reprezentantul pompierilor, Gregory Allione, pentru RTL Radio din Franța.

Franța, la fel ca alte state europene, s-a confruntat în această vară cu numeroase incendii de amploare, pe fondul unor valuri de căldură și a secetei. Peste 1.000 de decese au fost puse pe seama temperaturilor record în Spania și Portugalia.

În Marea Britanie este în vigoare o avertizare de căldură extremă pentru următoarele patru zile, iar temperaturile vor atinge și 37 de grade Celsius.

 
 

Urmărește-ne pe Google News