UPDATE 19:20 Purtătorul de cuvânt al ISU Satu Mare, Adriana Pop, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că la faţa locului au mai rămas patru autospeciale pentru supraveghere şi asigurarea zonei, fiind trimise înapoi forţele de intervenţie venite de la Bihor şi Maramureş și că se așteptă ajutorul unor specialişti din Canada.
„Există un pericol crescut de explozie în cazul incendiului de la Moftinu Mare şi din această cauză pompierii nu acţionează pentru stingerea incendiului. De asemenea, nu există încă stabilită modalitatea de acţiune post stingere a incendiului, în condiţiile în care un pericol de explozie apare în momentul în care s-ar stinge focul. Se aşteaptă sosirea, marţi după amiază, a unor experţi din Canada care vor evalua situaţia şi vor stabili modul de acţiune şi momentul intervenţiei de stingere. La faţa locului au mai rămas patru autospeciale pentru supraveghere şi asigurarea zonei, fiind trimise înapoi forţele de intervenţie venite de la Bihor şi Maramureş. Dacă s-ar stinge incendiul, gazele ar fi emanate în atmosferă şi s-ar înregistra un pericol de explozie”, a spus Pop.
UPDATE 15:00: Incendiul violent, care a izbucnit la o sondă de gaz din județul Satu Mare, nu poate fi stins. Pompierii spun că nu pot interveni pentru că în zonă este pericol de explozie.
„La fața locului au rămas patru autospeciale pentru asigurarea zonei. Am luat această decizie pentru că nu se poate interveni, fiind pericol crescut de explozie”, a declarat, pentru Libertatea, purtător de cuvânt al ISU Satu Mare, maior Adriana Pop.
Nu mai puțin de 75 de subofițeri și 22 de autospeciale au fost trimise la fața locului în momentul în care a fost dată alerta în noaptea de duminică spre luni. Echipejele de pompieri, care au fost chemate în sprijin din județele Bihor și Maramureș, au fost trimise înapoi la bază.
Reprezentanții ISU Satu Mare spun că firma care deține sonda a cerut sprijinul unor specialiști din Canada care sosesc în țară în cursul zilei de marți.
„Decizia pentru intervenția efectivă de stingere se va lua după o evaluare făcută de niște experți solicitați în sprijin de firma care sonda. Au chemat niște experți din Canada care sosesc mâine”, a precizat maior Adriana Pop.
Reprezentanții companiei poloneze Serinus Energy, care deține sonda, au precizat faptul că valva de protecție, mecanismul menit să prevină scurgerile de gaze, urma să fie instalată la sonda de la Moftinu Mare, în momentul în care a izbucnit un incendiu în noaptea de duminică, 17 spre azi, 18 decembrie, notează presasm.ro.
„În timpul unei operațiuni de rutină de pregătire a sondei Moftinu 1001 pentru intrarea în producție a avut loc o eliberare neașteptată de gaze, care ulterior a luat foc. Compania era în curs de scoatere din suspensie a sondei, înainte de demararea producției. La momentul incidentului, valva de protecție (Blow-out Preventer – “BOP”) era în curs de a fi instalată la capul sondei. Platforma sondei a fost evacuată și securizată, iar întreg personalul companiei și al contractorilor este în siguranță și nu a suferit răni”, transmite Serinus Energy.
Pompierii spun că în momentul de față nu există pericol ca incendiul să se propage deoarece locuințele se află la sute de metri distanță de focar.
O sondă de gaz din localitatea Moftinu Mare arde cu flacără deschisă încă de duminică noaptea.
„Se acționează cu 7 autospeciale de stingere, o autoscara de lucru la înălțime si este prezent un echipaj medical cu ambulanța SMURD, pregătit să acorde îngrijiri medicale în caz de necesitate.”, au precizat reprezentanții ISU Satu Mare.
La fața locului au fost mobilizate efective din județele învecinate. ISU Bihor a trimis trei autospeciale de stingere, două autospeciale cu azot și un autocamion, în vreme ce ISU Maramureș acționează cu două autospeciale de stingere.
Pentru moment, nu există victime și pericol de extindere a incendiului la gospodăriile oamenilor.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat pentru Digi24.ro că stingerea incendiu ar putea dura mai multe zile.
Sursă foto și video: ISU Satu Mare
Citește și ”Moș Gunoi” ne-ar putea aduce în 2018 amenzi de peste 300.000 de euro pe zi din cauza deșeurilor