„Bombardarea oraşului Enerdogar de către trupele ucrainene a provocat un incendiu în sistemul de răcire al centralei”, a scris Baliţki pe Telegram.

Anunțul guvernatorului instalat de Rusia în regiunea ucraineană ocupată vine după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a atras atenția sâmbătă asupra deteriorării situației de securitate de la centrala nucleară.

AIEA a transmis avertismentul în urma unui atac cu dronă care a avut loc în apropierea centralei.

Experţii AIEA au mers la faţa locului și au constatat că pagubele „par să fi fost cauzate de o dronă dotată cu o încărcătura explozivă” care a lovit drumul dintre cele două porţi principale ale centralei, se precizează într-un comunicat al agenției ONU.

Autoritățile ruse acuză Ucraina pentru atac.

„Încă o dată, constatăm o escaladare a pericolelor în materie de siguranţă şi securitate nucleare cu care se confruntă centrala nucleară de la Zaporojie”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, adăugând că „situaţia în materie de securitate nucleară (…) se deteriorează”.

Centrala nucleară de la Zaporojie, care este cea mai mare din Europa, a fost ocupată de forțele ruse la începutul invaziei în Ucraina, iar de atunci, Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc pentru atacuri în zonă.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News