Cu doar o lună înainte de incendiul de astăzi de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, unitatea sanitară încheiase cu o firmă un contract pentru servicii de prevenire a situațiilor de urgență. Reprezentanții acesteia, contactați de Libertatea, susțin că nu au depistat nicio neregulă și că, în timpul contractului, s-au efectuat mai multe exerciții de prevenire și stingere a incendiilor.
Contract de 6.000 de euro
La 19 august 2021, Spitalul de Boli Infecțioase Constanța a cumpărat direct servicii de consultanță în domeniul situațiilor de urgență, în valoare de 30.000 de lei, pe o perioadă de 5 luni – din august până în decembrie 2021.
Conform descrierii din SICAP, în schimbul acestei sume, firma Florelby Serv SRL s-a angajat, printre altele, la:
- efectuarea verificării trimestriale privind felul în care sunt îndeplinite cerințele de sănătate și securitate în muncă;
- informarea în scris, a conducerii societății beneficiare, despre neconformitățile constatate în teren și propuneri pentru remedierea acestora;
- întocmirea testelor de verificare a cunoștințelor însușite (de către angajați – n.r.);
- efectuarea verificărilor privind felul în care sunt îndeplinite cerințele normelor PSI și a situațiilor de urgență de către salariații beneficiarului, precum și informarea în scris a conducerii societății despre neconformitățile constatate în teren (…);
- întocmirea instrucțiunilor de apărare împotriva incendiilor etc.
- Instructajul introductiv general de situații de urgență – pregătirea materialului pentru instructajul periodic
Firma Florelby Serv SRl avea în 2020, conform portalului termene.ro, un număr de 6 angajați, iar obiectul de activitate principal este: „alte activități profesionale, științifice și tehnice”. Asociați și administratori sunt soții Elena și Nelu Baltă, societatea având o vechime pe piață de aproximativ 17 ani.
Firma: nu s-au depistat nereguli în activitatea de prevenire și stingere a incendiilor
Contactată de Libertatea, Elena Baltă a declarat că nu s-au constatat neconformități în activitatea de prevenire a situațiilor de urgență din cadrul spitalului și că s-au efectuat, în perioada august-septembrie, exerciții de prevenire a incendiilor.
„Da, da, i-am învățat să folosească extinctoarele”, a declarat ea, refuzând ulterior să mai răspundă la întrebările reporterului ziarului.
Vineri dimineața, un incendiu a izbucnit în secția ATI a spitalului, unde rata de ocupare a celor 10 paturi de terapie intensivă era de 100%. Pacienții au fost evacuați de urgență.
foto: Cuget Liber
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro