Florin Cîţu: preşedintele ANMCS şi managerul spitalului, demiși
Premierul Florin Cîțu a anunțat vineri într-o conferință de presă că i-a cerut primarului PNL din Constanța, Vergil Chițac, să o demită pe directoarea Spitalului de Boli Infecțioase, unde s-a produs incendiul în care au murit șapte oameni. De asemenea, Cîțu a mai anunțat că l-a demis pe președintele Agenției de management în sănătate, Vlad Teodor Berbecar.
„Am luat două decizii l-am sunat pe domnul primar și am cerut demiterea din funcție a managerului de la Boli Infecțioase și am semnat ordinul prin care l-am demis pe președintele ARMCS care de când a intrat în funcție nu a mai făcut nicio evaluare privind acreditarea spitalelor. La acest spital din Constanța erau mai multe nereguli și am văzut că președintele nu a făcut nici o evaluare, s-a bazat doar pe declarații pe propria răspundere a managerilor de spitale”, a declarat Florin Cîțu, vineri.
Mai multe detalii: Florin Cîțu anunță mai multe demiteri după tragedia de la Spitalul din Constanța: „Este de neacceptat ce s-a întâmplat”
Arafat spune că spitalul funcționa de 14 ani fără autorizație la incendiu, dar în raportul său din 2020 nu era pe listă
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța nu apare în raportul IGSU din 2020 în care sunt numite cele 7 instituții medicale din județ care funcționează fără autorizație la incendiu. Azi, Raed Arafat, secretarul de stat în MAI și șeful DSU care a semnat respectivul raport, a spus că spitalul funcționa de 14 ani fără autorizație.
Pe 14 decembrie 2020, la o lună de la producerea incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț, Raed Arafat trimitea o notă-raport către Ministerul Sănătății în care îl informa pe Nelu Tătaru, ministrul de atunci, de problemele referitoare la securitatea la incendiu și instalațiile electrice din spitalele țării. În listă nu apare Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța.
Mai multe detalii: Arafat spune că spitalul care a ars funcționa de 14 ani fără autorizație la incendiu, dar în raportul său din 2020 către Ministerul Sănătății nu era pe listă
Arafat: Spitalul nu avea instalație pentru detectarea incendiilor
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat vineri, într-o conferință de presă, că în momentul ultimului control, efectuat în februarie 2021, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, inspectorii au sesizat mai multe nereguli printre care faptul că instalația pentru detectarea incendiilor nu exista. În plus, spitalul funcționa de 14 ani fără aviz și autorizație la incendiu, deși era o obligație.
Mai multe detalii: Raed Arafat: Spitalul nu avea de 14 ani autorizație la incendiu și instalația pentru detectarea incendiilor nu exista
Ce scrie presa internațională despre tragedie
Agenția de presă Reuters scrie despre corupția și ineficiența sistemului sanitar, în vreme ce Associated Press vorbește despre bugetul mic alocat de România sănătății, iar Europa Liberă amintește de criza politică care se suprapune cu cea pandemică.
Citește revista presei internaționale după tragedia de la Constanța
Lucian Bode confirmă: 7 decese la Constanța, nu 9
Ministrul de Interne, Lucian Bode, confirmă că în urma incendiului au decedat 7 pacienți și nu 9 precum a fost anunțat inițial de IGSU și Ministerul Sănătății.
„5 au murit în spital și doi după ce au fost transferați la celelalte spitale. (…) Cu siguranță vor lămuri la fața locului de ce au comunicat greșit”, a precizat Lucian Bode.
„Atunci când au comunicat (nr. inițial) au considerat că sunt 7 la fața locului și 2 la spital. În realitate au fost 5 la Spitalul de Boli Infecțioase și doi la spital”, a explicat oficialul.
Ministrul de Interne a spus că ancheta va stabili dacă spitalul avea nevoie sau nu de autorizație de securitate la incendiu. În plus, în urma a două controale efectuate anterior de inspectorii pentru situații de urgență au fost constatate mai multe nereguli și spitalul a fost sancționat.
„Concluzii preliminare – în spital la ora producerii incendiului erau 125 de pacienti, 10 erau internați la terapie intensivă. În acest moment, investigatorii clarifică dacă spitalul avea sau nu obligația să dețină autorizație de securitae la incendiu. Era un plan de conformare, pe componenta medicală a vorbit ministrul Cseke Attila. Pe componenta noastră am avut un control desfășurat în luna noiembrie a anului trecut și unul în luna februarie a acestui an. Acolo au fost constante o serie de disfuncționalități și nereguli, au fost aplicate sancțiuni. Dar despre toate acestea va vorbi de la fața locului secretarul de stat Raed Arafat”, a transmis Lucian Bode.
Haos în comunicarea oficială a deceselor
Prim procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, Teliceanu Viorel Gabriel, a declarat azi jurnaliștilor, la fața locului, că sunt, de fapt, 7 decese, și nu 9, cum au anunțat inițial IGSU, managerul spitalului și ministrul Sănătății.
El a spus că 5 persoane au murit la Spitalul de Boli Infecțioase, un pacient a murit după ce a fost transferat la Spitalul Județean din Constanța și un altul a murit la Spitalul Militar.
„O persoană, un angajat de pe aici, ar fi spus că erau 3 decedați la Spitalul Județean. Am vorbit cu directoul de la Spitalul Județean și e vorba de un decedat”, le-a spus procurorul jurnaliștilor, citat de spotmedia.ro.
Iohannis: „Statul român a eșuat în misiunea de a-și proteja cetățenii”
Președintele Klaus Iohannis se declară „îngrozit” de tragedia de la Constanța, într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.
„Sunt îngrozit de tragedia care a avut loc în această dimineață la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat și pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19. (…) Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii. Este o zi neagră, de doliu, pentru națiunea română”, a declarat Iohannis, care a transmis condoleanțe familiilor victimelor.
Spitalul din Constanța funcționa într-o clădire din 1938
O analiză a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, publicată pe site-ul instituției și realizată în 2021, scoate în evidență problemele din unitatea sanitară, construită în 1938. Printre problemele spitalului se numără: „pacienți neasigurați” și ”personal epuizat fizic și psihic”.
Citește mai multe detalii.
Cseke Attila: Toți pacienții, transferați
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a anunțat că toți pacienții sunt transferați la trei spitale.
„Toți pacienții sunt transferați acum la alte spitale. Este un eveniment nefericit, cauza va fi stabilită de specialiști, trebuie așteptat raportul”, a precizat Cseke Attila.
El a precizat că ISU va stabili și va anunța că dacă spitalul respecta toate măsurile privind securitatea la incendii.
„După ce se va stabili cauza, vom vedea ce măsuri trebuie dispuse”, a subliniat ministrul interimar al Sănătății
„Instalațiile sunt suprasolicitate peste tot. Aceasta poate fi o cauză, dar nu e corect să antamăm o cauză până nu se pronunță specialiștii”, a completat Cseke Attila.
Decese, doar pe secția ATI
Mihail-Cristian Amarandei, șeful ISU Dobrogea, a declarat că toate cele nouă persoane decedate erau pacienți pe secția de terapie intensivă. În total 10 persoane erau internate la ATI.
„Nu avem persoane identificate decedate în alte zone ale spitalului”, a declarat șeful ISU Dobrogea.
El a precizat că incendiul a fost anunțat la 112 la ora 9:48 când au fost alertatea toate forțele de intervenție din Constanța. La 9:53 a fost activat planul roșu de intervenție, iar la 9:56 au fost comunicate primele date de la fața locului.
„Forțele de intervenție au sosit la fața locului în 7 minute. Au fost peste 125 de pompieri care au intervenit cu 50 de mașini de la ISU Dobrogea și din Galați, Călărași, Ialomița”, a transmis și prefectul de Constanța.
Managerul spitalului, Stela Halichidis, a precizat că activitatea spitalului se desfășura conform legii, iar defecțiunile constate au fost remediate.
„Toate avizele au fost legale, totul funcționa, dar s-a întâmplat un necaz. O să vedem de la ce”, a spus managerul.
Dosar penal pentru ucidere din culpă
Procurorii de la Parchetul Tribunalului Constanța au deschis un dosar penal in rem privind incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, potrivit Digi24.
Dosarul a fost deschis sub aspectul săvârșirii infraciunii de ucidere din culpă.
Polițiști și criminaliști au plecat de la București spre Constanța, unde vor face ancheta alături de procurorii constățeni.
Aparatele medicale vor fi ridicate pentru expertiză, pentru a se vedea dacă a fost o defecțiune tehnică sau o eroare umană.
ISU Dobrogea:„Nu mai este niciun pericol”
Purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Răzvan Parconie, a precizat că incendiul a fost lichidat și nu mai este niciun pericol, dar intervenția continuă.
„Încă suntem la fața locului, se stabilesc cauzele și se îndepărtează toate efectele negative”, a transmis Răzvan Parconie.
IGSU: Nouă persoane au decedat
Incendiul s-a manifestat la nivelul secției ATI cu pacienți COVID, iar nouă pacienți au decedat, anunță INspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Pompierii au reușit să lichideze incendiul la ora 10:55. Întregul spital a fost evacuat și au fost prealertate toate spitalele din județ pentru preluarea pacienților.
Cseke Attila: Confirm că sunt decese
„Nu pot să confirm un număr de persoane decedate, dar pot să confirm că sunt persoane decedate. ISU Constanța va comunica dupa ce termină intervenția. De dimineață am dispus DSP Constanța să găsească rapid soluții pentru relocarea pacienților. Majoritatea vor fi preluați la Spitalul Județean și la Spitalul de Pneumoftiziologie. Dacă este cazul și la Medigidia și la Mangalia sunt locuri libere.
Ministrul interimar al Sănătății a precizată că Spitalul de Boli Infecțioase era conform, din punct de vedere medical, cu recomandările făcute după tragedia de la Piatra Neamț.
„Eu pot să vă spun pentru că m-am uitat asupra acestui spital imediat dupa ce s-a întâmplat acest eveniment nedorit. Pe planul de conformare de la incendiul din Piatra Neamt, ministerul a impus două măsuri, ambele realizate cu termen de august 2021. Din punct de vedere medical, măsurile au fost efectuate”, a precizat Cseke Attila.
50 de persoane, evacuate
ISU Constanța anunță că, până la acest moment, 50 de persoane au fost evacuate și transferate la alte unități spitalicești.
Câte persoane erau internate în spital
Ministerul Sănătății a confirmat că sunt persoane decedate în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, iar numărul lor va fi comunicat într-o conferință de presă a ISU Constanța care urmează să se desfășoare.
În spital erau internate 113 persoane, dintre care 10 pacienți pe secția de terapie intensivă.
„Toți pacienții vor fi transferați la Spitalul Județean De Urgență Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie și un spital mobil ISU. La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, ai fost activate de către DSP Constanța și unitatile sanitare din Medgidia și Mangalia, în caz de nevoie”, precizează Ministerul Sănătății.
Celulă de criză la MAI
Guvernul a transmis că premierul Florin Cîțu a fost informat despre incendiul de la Constanța, iar la nivelul Ministerului de Interne s-a activitat o celulă de criză. Premierul i-a cerut secretarului de stat Raed Arafat să se deplaseze la Constanța.
„Premierul a fost informat despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța și continuă să țină legătura cu reprezentanții MAI, Ministerul Sănătății și cei ai prefecturii Constanța. În acest moment, este activată o celula de criză la MAI pentru a coordona intervenția și a se asigura că sunt evacuați pacienții și că sunt locuri pentru ei în alte spitale. Premierul Florin Cîțu i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la fața locului pentru a se asigura că operațiunile de acolo se desfășoară fără probleme”, a transmis Guvernul.
Prefect: Patru persoane au decedat
„Se pare că, din păcate, sunt și patru decedați. Vorbim de pacienți de la ATI”, a declarat prefectul Constanței pentru Digi24.
În proximitatea locului desfășurării intervenției se instalează un spital mobil pentru triajul pacienților.
Pacienți evacuați pe geam
Potrivit datelor transmise de DSP Constanţa, în prezent, în Spitalul de Boli Infecţioase, sunt internaţi 118 pacienţi, relatează publicația locală Cuget Liber. Totodată, potrivit presei locale, toate cele zece paturi de la Secția de Terapie Intensivă erau ocupate.
Scene dramatice: pacienți evacuați pe geam, în urma incendiului de la spitalul din Constanța
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 2„Din ce am aflat nu sunt victime și nu sunt răniți”, a transmis Mihai Lupu, președintele CJ Constanța într-o intervenție la Digi24. Președintele CJ Constanța a precizat că a fost activat „planul alb” care prevede evacuarea pacienților de pe secții de terapie intensivă și de la unitatea de primiri urgențe. Pacienții vor fi transportați către Spitaluj Județean Constanța.
ISU Dobrogea a anunțat că incendiul a izbucnit la secția de terapie intensivă, iar incendiul „se manifestă cu flacără deschisă și degajări mari de fum”. Se acționează pentru evacuarea pacienților, transmite ISU Dobrogea. Potrivit presei locale, toate cele zece paturi de la Secția de Terapie Intensivă erau ocupate.
A fost cerut și sprijinul județelor vecine pentru a prelua pacienți.
De la ISU Călărași se trimit în sprijin 7 ambulanțe SMURD și o autospecială pentru transport victime multiple, iar de la ISU Ialomița se deplasează o ambulanță SMURD și o autospecială pentru transport victime multiple.
În imaginile transmise în direct de publicația locală Ziua de Constanța se vede un număr foarte mare de ambulanțe trimise la fața locului pentru a prelua pacienții.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro