Construcții vechi, întreținere proastă și nerespectarea normelor sunt factorii care se aliniază nefast la fiecare tragedie din spitalele noastre.
În cazul secțiilor COVID, fie că e vorba de secții ATI sau saloane normale, prezența oxigenului administrat pacienților ar trebui să atragă măsuri suplimentare, obligatorii prin lege.
Surse citate de G4Media susțin că e posibil ca în cazul incendiului de vineri dimineața de la „Balș”, unde au murit 4 oameni, rolul declanșator să fi fost jucat de un reșou de încălzire. Conform standardelor, era interzisă prezența acestui obiect de încălzire în salon.
După tragedia de la Piatra Neamț, medicul Elena Copaciu atenționa că aportul de oxigen din secțiile COVID este foarte mare, pentru fiecare bolnav. Iar în Pavilionul 5 de la „Balș”, unde s-a înregistrat focul în această dimineață, toți bolnavii, aproximativ o sută, primeau oxigen prin mască.
Sunt relativ puține spitalele care respectă normele de siguranță. De pildă, un expert consultat de Libertatea după incendiul din Neamț, a arătat că majoritatea spitalelor din România au aer condiționat de apartament la Terapie Intensivă (acolo unde oricum se dă oxigen, nu doar în cazurile de COVID), deși e complet interzis prin regulile sanitare.
LIVE TEXT | Incendiu la Spitalul Matei Balș! Patru pacienți au murit, trei dintre ei, carbonizați
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro