Incendiul izbucnit, marţi dupăamiază, în pădurea din zona de excludere de lângă centrala nucleară Cernobîl, dezafectată şi izolată în urma accidentului industrial din 1986, a băgat spaima în autorităţile ucrainene.
Focul se răspândise pe o suprafaţă de 400 de hectare, însă pompierii au reuşit, marţi noaptea şi în cursul zilei de ieri, să stingă flăcările.
Pentru că pârjolul a fost atât de aproape de centrală, existând riscul să ajungă la locul tragediei de acum 29 de ani, ministrul ucrainean de interne, Zorian Skiriak, i-a liniştit pe locuitori, explicând că nivelul radiaţiilor nu s-a modificat în zonă.
Cu toate acestea, de teama reizbucnirii focului, forţele de intervenţie nu au părăsit regiunea. Veştile de peste graniţă au ajuns şi la urechile autorităţilor noastre, care s-au autosesizat şi au constituit o celulă de criză la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). Oficialii au declarat că întrunirea a avut caracter preventiv, conform procedurii. Directorul de comunicare al MMAP a asigurat ieri, ca urmare a incendiului, că în România nu există riscul să ajungă formaţiuni toxice.
“Nu există nici un nor radioactiv. Am măsurat nivelul de radioactivitate la graniţă şi nu a fost depăşit. Ne-am autosesizat şi am constituit celula de criză, aşa cum cere procedura, dar nu suntem în nici un pericol. Aşteptăm informaţii oficiale şi de la autorităţile ucrainene”, ne-a spus Drăgan.

Urmărește-ne pe Google News