UPDATE ora 10.33. Ministerul Mediului a transmis, miercuri, că imediat după incidentul de la Azomureș la fața locului au ajuns și reprezentanți ai APM Mureş şi de Garda Naţională de Mediu. În comunicat se mai precizează că APM Mureş a monitorizat în permanență situația și că nu au fost înregistrate creşteri ale concentraţiei de amoniac (între orele 01:00-07:00, valori mult sub limita admisă – între 0,001 și 0,017 mg/mc).
„Precizăm că la cele două staţii automate RNMCA din Târgu Mureş – MS 1 si MS 2, nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită admise conform Legii 104/2011 pentru indicatorii: NO2 si SO2 valori orare, particule in suspensie (PM 10 automat)”, se mai arată în comunicat.
Reprezentanții ISU Mureș au venit, miercuri dimineață, cu noi precizări legate de modul în care pompierii au intervenit la fața locului.
Incendiul a izbucnit în jurul orei 1, în noaptea de marți spre miercuri, la staţia de amoniac 3 din cadrul Combinatului Chimic Azomureş.
Operatorii instalației au aplicat procedurile specifice, au izolat din punct de vedere tehnic zona afectată și au oprit în siguranță instalația Amoniac 3.
La aproape 30 de minute de la incident autoritățile au transmis și un mesaj RO-ALERT de informare a populației din zona combinatului, fiind precizat faptul că evenimentul nu prezintă pericol.
„Pentru limitarea efectelor evenimentului au intervenit pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Horea ai județului Mureș cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială CBRN, o autospecială de descarcerare, o autoscară mecanică, patru echipaje SMURD, un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă, Punctul de Comandă Mobil și două autospeciale de primă intervenție și comandă precum, patru ambulanțe SAJ și Serviciul Privat Pentru Situații de Urgență din cadrul operatorului economic”, se arată în comunicatul transmis de ISU Mureș.
Oamenii care locuiau în apropierea combinatului au fost treziți de bubuitura extrem de puternică. De asemenea, flăcările se puteau observa de la kilometri distanță. Localnicii au postat pe internet mai multe fotografii și filmări cu incendiul.
În jurul orei 2.00 reprezentanții combinatului Azomureș a oferit și primele explicații legate de incident.
„În timpul manevrelor de pornirea a uneia dintre instalațiile de producere a amoniacului de pe platforma Azomures a avut loc un incendiu. O persoană a fost rănită, a primit îngrijiri medicale la fața locului și este în afara oricărui pericol”, se arată în comunicatul postat pe Facebook.
Purtătorul de cuvânt al companiei, Ovidiu Maier, a declarat la Digi24 că stația Amoniac 3, unde s-a produs explozia tocmai trecuse prin revizia tehnică, iar procedura de repornire se face în 3-4 zile. Acesta a mai transmis că astfel de revizii au loc o dată la doi ani.
Incendiul a fost lichidat în aproape două ore de către pompieri, adică în jurul orei 2.45. ISU Mureș a mai precizat că la fața locului echipajul de pe autospeciala CBRN a efectuat măsurători în zonă, iar valorile din atmosferă erau normale.
Reprezentanții ISU Mureș a mai transmis că o cauză probabilă de producere a evenimentului urmează să fie stabilită de o comisie constituită în acest sens.
La Mureș, miercuri, sunt așteptați și experți din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care vor face verificări.
Nu este primul incident de acest fel la Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România.
Pe 27 iulie 2011 s-a produs o explozie tot într-o secție de amoniac, când se porneau instalațiile. Din cauza presiunii, o conductă s-a fisurat și a explodat. Imediat a izbucnit un incendiu uriaș, cu flăcări de 15 metri înălțime, iar atunci nimeni nu a fost rănit.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro