Redăm integral mesajul postat de Andrei Şoşa pe Facebook:

Îmi cer scuze și imi asum,
Din 2003 am pus viața a mii de oameni in pericol. Weekend de weekend. Și cate-odata și in timpul săptamânii.
Poate, sa-mi cumpăr un G-Klasse, poate că mai mult de atât nu m-a dus capul să fac… Am terminat o facultate tehnică, aș fi putut fi un bun inginer pentru patrie… M-am eșuat in „meseria” asta de cârcimar. Mi-am asumat cunoașterea in amănunt a tuturor legilor. Chiar daca eu ar fi trebuit, dupa calificarea mea să văd câți amperi sunt in tabloul de siguranțe și dacă poate să ia foc vreun cablu. Nici măcar asta n-am facut suficient de bine. Am avut destule „avarii: electrice in aștia 14 ani. Și mult imporvizatii…
Cred că alături de Fire si Club A suntem cei mai vechi care încă mai funcționăm in București.
Sunt prieten cu unul din patronii de la Colectiv. Știu ca o sa facă mulți ani de pușcarie. Ar fi trebuit să mă ia și pe mine.
Chiar dacă, pâna la experiența actuală, cred că am făcut aproape tot ce mă ducea capul.
În alt context am facut un bilanț al taxelor pe care le-am plătit la statul Român doar în ultimii 5 ani – 2.700.000 lei
Ce p**a mea a făcut statul cu banii aștia? Banii aștia sunt banii plățiti de fiecare care a băut o bere prin Expirat…
Am funcționat pe „propria răspunedere” de 14 ani…
Ne-a „tras cineva de urechi” in anii aștia?
Știu și văd că funcționarii statului stau pe salarii de 2 lei și ar trebui șă-și asume multe. Știți care e paradoxul – clădirea în care e Expiratul și Energiea este construită in 1913 ca o investiție privată de un doctor – Leonte Anastasievici. Este numele străzii pe care am parcat mașina la al 4-leal spital căutându-l pe Rugină – Spitalulul Municipal. Vă dați seama „câti bani făcea” un medic acum 100 de ani?
Știti cum se obține autorizația de funcționare de la primărie? Depui in ianuarie un teanc de acte, pe care oricum le ai – CUI, contract de închiriere, contract de gunoi, de dezinsectie, o taxă etc. Și prin aprilie se elibereză autorizația. Credeți-mă că un om cu 12 clase în maxim 20 minute poate să analizeze și sa dea o autorizație pe baza actelor cerute. Treabă de 20 minute in 4 luni…
Nimeni nu iși asuma responsabilități.
Și mă repet și mă pun în capul listei.
Vrem demisii și așa ar trebui să facă niște oameni normali la cap.
Încă nu conștientizâm conceptul de demisia de onoare.
Nu implică asumarea vinovăției, ci asumarea unui sistem in care ești și care nu funcționează cum trebuie, nu neapărat din vina ta. Dar în care, la un anumit dat nu a
funcționat.
Eu îmi dau demisia.
Expirat-ul din București se închide.
De astazi nu mai pot să-mi asum vieți. Sau poate pot. Om vedea.
P.S. A venit mult anunțatul control de la ponta. 20 de uniforme de la Poliția locala. O singură domnișoară de la ISU. Luni dimineața, înainte să merg la Rugină o sa trec sa văd dacă am greșit in „declarația pe propria raspundre”. Eu zic că nu. Nu a murit/ sau nu a pățit nimeni nimic grav in acești ani.
Din partea politiei locale, după toate actele cerute am primit amenda 1000 lei ca mai aveam terasa deschisa (afara etau 8-10 grade). Principilul românesc al oricărei autorități că trebuie să dăm oricum amendă.
P.S.2 În sectorul 4 primarul zice că nu stie și nu iși poate asuma nici-o vină. În sectorul 5, nu mai avem primar – cred că știți…
P.S.3 Din păcate statul este dușmanul „de clasă” al oricărui „mic/ mediu” comerciant. Ăla mare are lobby, noi suntem „mici/medii șpăgari”
Pardon!!! Bre… Ar trebui să ne fie partener… dar asta e o altă discuție
P.S. 999 Atâtea astea am vorbit atat de des cu Rugina pentru că am știut/ văzut/ criticat/ dezbătut degeaba la un șpritț…
Și

DE CE AU MURIT TINERII ÎN COLECTIV. Ucişi de prostia angajaţilor din club

Tinerii care au murit sau au fost răniţi în incendiul din clubul Colectiv sunt victimele unor erori de neiertat, care, din nefericire, nu au fost observate de autorităţi la ultima inspecţie. Probabil, mai potrivită decât starea de şoc ar fi acum, pentru noi toţi, starea de furie. De ce? Tragedia a fost declanşată de o combinaţie nefastă şi inadmisibilă de zgârcenie şi de prostie.

În timp ce medicii fac eforturi colosale să-i salveze pe răniţi, o anchetă de amploare a fost declanşată pentru stabilirea cauzei care a dus la declanşarea incendiului. Iar primele indicii – deocamdată din surse neoficiale – sunt halucinante.
Administratorul firmei care a asigurat izolarea fonică la Colectiv ne-a declarat că patronii i-au cerut să folosească materiale ieftine, iar angajaţii ar fi spălat tavanul în urmă cu o lună, îndepărtând astfel soluţia ignifugă cu care era impregnat.
“Noi am pus la dispoziţie mai multe materiale din care să aleagă, patronii l-au ales într-un final pe cel mai ieftin. Colaborarea noastră a început în 2013, însă reprezentanţii clubului trebuiau să fie controlaţi, ei nu au avut controale până acum… La astfel de evenimente ar fi trebuit să stea cu pompierii lângă scenă! Mai grav este că, în urmă cu o lună, am aflat că angajaţii au dat jos tavanul, care este dintrun burete ce conţine soluţie ignifugă, şi l-au spălat, ca să scape de fumul care s-ar fi impregnat. Nu ştiu cu ce soluţie a fost spălat, însă acest lucru poate fi definitoriu pentru propagarea focului cu atâta rapiditate”, a declarat pentru Libertatea administratorul firmei Pro Audio Store, Ştefan Şuto.
O altă problemă care a agravat situaţia vineri seară a fost lipsa personalului calificat, a acelor oameni care să pună mâna pe un extinctor la momentul potrivit şi să îndrume lumea către ieşire.

Clubul fusese amendat din această pricină în urmă cu doar o săptămână, dar patronii nu au luat nici un fel de măsuri. Factori agravanţi au fost şi existenţa unei singure uşi, dar şi faptul că în club, care are o capacitate de 100 de persoane, erau, cum spuneam mai sus, în jur de 400 în momentul declanşării incendiului.
În aceste condiţii, nu e de mirare că, deşi ancheta este abia la început, procurorii vorbesc deja de omor calificat şi distrugere calificată.

Cei mai mulţi au murit intoxicaţi, nu arşi

Medicii care efectuează autopsiile susţin că majoritatea tinerilor au murit ucişi de aerul inhalat. Mulţi dintre ei aveau ochii arşi şi corneea distrusă. Leziunile de la nivelul feţei au îngreunat, de altfel, identificarea decedaţilor.
Asta, şi faptul că o mare parte nu aveau la ei acte de identitate. “Majoritatea au murit instantaneu. Odată cu începutul incendiului, au ars şi materialele din jur, mesele, scaunele şi acea tapiţerie care antifona şi care conţine cianuri şi substanţe toxice. Pe lângă monoxidul de carbon, arderea capitonajului, care conţine derivaţi toxici şi chimicale, a dus la otrăvirea aerului cu cianuri”, susţin surse din cadrul IML.
Cauzele morţii au fost arsurile de laringe, de faringe, trahee şi bronhii, dar şi inhalarea de fum şi intoxicaţia cu gaze toxice şi monoxid de carbon, susţin surse de asemenea, câteva persoane cu leziuni mecanice, de pe urma căderilor, lovirilor sau a strivirii.
Printre cei decedaţi se numără Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii trupei care concerta pe scena clubului, Goodbye to Gravity. Solistul formaţiei, Andrei Găluţ, e în stare gravă – în comă, cu arsuri pe 45% din suprafaţa corpului -, la fel basistul, Alex Pascu, fiul Anei Pascu, fostă scrimeră dublă laureată cu bronz în anii 70, acum vicepreşedintă a Federaţiei Internaţionale de Scrimă şi preşedintă de onoare a Federaţiei Române de Scrimă.
Medicii de la Spitalul Floreasca, unde sunt internaţi, sunt rezervaţi în privinţa şanselor lor de supravieţuire. Adrian Despot, de la Viţa de Vie, despre care a umblat la un moment dat zvonul că ar fi fost rănit grav, a fost, de fapt, rănit uşor. Wilmark şi Oana Tache, alte vedete care s-au aflat la locul tragediei, sunt nevătămaţi.

Urmează operaţii complicate şi riscante

Turul de forţă început vineri seară de medicii din spitalele bucureştene, odată cu decretarea codului roşu, se va transforma într-un test de anduranţă în zilele următoare, când răniţii aflaţi în spitalele de urgenţă vor fi supuşi unor intervenţii chirurgicale necesare, dar riscante şi complicate. Unii, cei în stare gravă, nu se ştie dacă vor supravieţui.
Secretarul de stat Raed Arafat a făcut apel la toţi românii să doneze sânge, fiindcă vor fi necesare transfuzii în cazul tuturor celor operaţi. Sunt apţi să doneze cei care au între 18 şi 65 de ani, peste 50 kg, sunt sănătoşi clinic şi nu au avut în copilărie boli precum hepatita, nu au consumat grăsimi în ultimele 24 de ore şi nici alcool în ultimele 48. Gravidele şi lăuzele nu au voie să doneze sânge.

Cazul, preluat de Parchetul Înaltei Curţi

După ce au efectuat măsurători toată noaptea alături de criminalişti la clubul Colectiv, procurorii de pe lângă Parchetul Bucureşti au fost înştiinţaţi telefonic că trebuie să predea documentaţia Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a preluat cazul. Amploarea uriaşă pe care a luat-o acest caz şi numărul mare de victime au stat la baza acestei decizii.

Vinerea neagră, urmată de 3 zile de doliu naţional

Ieri la prânz, Klaus Iohannis a decretat trei zile de doliu naţional în memoria victimelor de la clubul Colectiv.
De altfel, imediat după producerea tragediei, preşedintele României a postat pe Facebook următorul mesaj: “Sunt cutremurat şi profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toţi, pentru naţiunea noastră şi pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune şi solidaritate faţă de familiile celor afectaţi de această tragedie. Totodată, asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de întregul sprijin al celor implicaţi în operaţiunile de salvare şi îi rog să aibă încredere că instituţiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei să fie cât mai limitate. Vă chem pe toţi să fim alături de familiile îndurerate şi să dăm dovadă de solidaritate şi de compasiune”.
Citeşte şi:
UPDATE | INCENDIUL DIN COLECTIV. Încă doi oameni au murit: 29 de oameni AU MURIT, mai mult de 150 au suferit arsuri grave | FOTO&VIDEO
Mărturie cutremurătoare a unei supravieţuitoare: La uşă se formase un morman de 1,5 de metri de corpuri umane peste care se trecea
POVESTEA UNUI MARTOR AL INCENDIULUI DIN COLECTIV: ”Am scos oameni de pe care au ars complet hainele, o fată căreia i se topiseră buzele”
INCENDIUL DIN COLECTIV, PARTE A UNUI BLESTEM? Alte două cluburi cu acelaşi patron, mistuite de flăcări
 
29 de tineri morţi şi peste 150 de răniţi – o tragedie fără precedent, cu o cauză absolut halucinantă: Ucişi de prostia angajaţilor din club!VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 66

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 66

 
 

Urmărește-ne pe Google News