Cu mai bine de un deceniu în urmă, când Maternitatea Giulești a luat foc, autoritățile au demarat verificări ample, în toate spitalele din țară, pentru a afla cum se realizează activitatea de prevenire a incendiilor. Rezultatele acelor verificări nu au ajuns însă niciodată în spațiul public, iar ele sunt ținute la sertar de către IGSU și în ziua de azi.

  • Reprezentanții inspectoratului susțin că documentul nu este unul de interes public, într-un răspuns adresat Libertatea.
  • Dintr-un rezumat al raportului trimis ziarului, în care IGSU enumeră deficiențele constatate, se observă că problemele de acum 10 ani seamănă izbitor cu cele de azi.

Rapoartele de azi

În urma incendiului izbucnit la Institutul „Matei Balș”, în spațiul public au ajuns două rapoarte semnate de Raed Arafat și transmise către Ministerul Sănătății, ambele privind controlul prevenirii incendiilor în spitale. Unul dintre rapoarte vizează anul 2020, controlul fiind desfășurat doar în secțiile de terapie intensivă și unul datează din 2019, când verificările au cuprins toate secțiile spitalelor.

Rămâne însă în continuare o necunoscută de câtă vreme știau autoritățile de aceste probleme, în condițiile în care rapoartele IGSU privind verificarea activității de prevenire la incendii, pentru perioada de dinainte de 2019, nu sunt publice.

Probleme vechi de peste 10 ani

Momentul zero în care autoritățile au conștientizat riscurile la care se expun personalul și pacienții din spitalele românești rămâne, în istoria recentă, incendiul de la Maternitatea Giulești, în urma căruia șase bebeluși au murit. Pornit de la o instalație electrică improvizată, incendiul de la Maternitatea Giulești a fost descris de ministrul de atunci al sănătății, Cseke Attila, drept „una dintre cele mai negre tragedii din istoria sistemului sanitar românesc”.

La acea dată, în urma unui control demarat de IGSU la spitalele din țară, inspectoratul a trimis o informare către ministrul Cseke Attila.

Conform răspunsului primit de la inspectorat, informarea a fost trimisă, prin intermediul ministrului de interne de atunci, în luna aprilie a anului 2011.

În august 2011, Cseke Attila a demisionat. 

Cseke Attila. Foto: administratie.ro

Problemele identificate în urmă cu 10 ani sunt, în linii mari, aceleași cu cele de azi. Conform răspunsului IGSU, între deficiențele constatate s-au numărat:

  • „nesolicitarea sau neobținerea autorizației la incendiu, neorganizarea activității de apărare împotriva incendiilor, neadoptarea măsurilor de propagare a incendiilor în interiorul construcțiilor, nerealizarea sau neîntreținerea instalației electrice pentru iluminatul de securitate la incendiu sau a sistemului de detectare/alarmare incendiu”.

Potrivit inspectoratului, documentul nominaliza instituțiile sanitare cu probleme și a fost trimis inclusiv către direcțiile de sănătate județene, autorități publice locale și prefecturi.

În răspunsul transmis ziarului, IGSU nu nominalizează însă niciun spital. 

La acea dată, inspectoratul a mai descoperit că, în spitale, exercițiile de evacuare sunt organizate rar sau deloc, „iar timpii de evacuare sunt prea mari”, din cauză că nu există suficient personal auxiliar care să ajute.

„S-a atras, de asemenea, atenția asupra dificultăților de evacuare a utilizatorilor generate de insuficiența personalului medical auxiliar și dotarea specifică cu mijloace de evacuare”, se arată în răspunsul IGSU.

Lista spitalelor la care s-au constatat atunci probleme, precum și detaliile controlului sunt însă ținute sub cheie de IGSU, pe motiv că rezultatul controalelor de atunci „nu reprezintă un document de interes public”.

Libertatea a încercat să îl contacteze pe Cseke Attilla, fost ministru al sănătății și actual ministru al dezvoltării, pentru a afla ce măsuri au fost luate în urma acestor controale, dar, până la ora redactării acestui material, acesta nu a răspuns.

Urmărește-ne pe Google News