UPDATE ora 16.50 Audierile în comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 vor continua marţi cu vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ şi cu Octavian Opriş, preşedintele AEP la acea dată. Potrivit deciziei membrilor comisiei, tot marţi, ar urma să fie audiaţi Mircea Geoană, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, şi Viorel Hrebenciuc, fost lider PSD.

Președintele comisiei a mai spus că și fostul șef al SRI, George Maior va fi citat la comisie și că probabil va mai fi chemat și Dan Andronic, în condiţiile în care există încă „foarte multe nelămuriri” cu privire la afirmaţiile acestuia privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Jurnalistul Dan Andronic a declarat, la finalul audierii din comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că a vorbit despre întâlnirea de la Gabriel Oprea de acasă atunci când i s-a părut „relevant” și că nu i se pare că persoanele care au participat la acea cină au comis vreo ilegalitate.

„Am fost chemat pentru a oferi un sfat în ceea ce priveşte modul de reacţie faţă de mass-media, pentru că eram un om care avusese contacte în această zonă – în 1992 eram ziarist, devenisem consultant, dar îmi păstrasem legăturile şi expertiza în zona mass-media. (…) Am fost în calitate de consultant, tocmai terminasem campania electorală cu Traian Băsescu. Din punct de vedere formal, lucrurile se terminaseră odată cu începutul votului la turul doi de scrutin, pentru că nu mai ai ce să…, orice contract se închide, urmează rezultatul şi nu ai ai ce să schimbi în ziua aia. Dacă vreţi, ieşisem din sfera contractuală cu Traian Băsescu”, a spus Andronic, în timpul audierilor din Comisia parlamentară de anchetă.

Liberalul Daniel Fenechiu l-a întrebat în comisie pe Dan Andronic dacă nu îşi face griji că s-ar putea afla „în zona instigării”, având în vedere discuţia pe care jurnalistul susţine că ar fi avut-o în seara alegerilor cu Laura Codruţa Kovesi în care i-ar fi spus acesteia: „potoliţi-l pe Vîntu şi potoliţi şi Realitatea”.  „Nu, pentru că am dat-o pe un ton de glumă, nu a fost un sfat prin care o îndemnam pe doamna Kovesi să îl aresteze pe Vîntu. Nici nu mi-aş fi închipuit că face dna Kovesi aşa ceva ca să potolească o televiziune. A fost pur şi simplu o remarcă colocvială”, a spus Andronic.

UPDATE ora 11.40 Mihai Goțiu (USR) l-a întrebat pe jurnalist dacă își menține afirmația că a asistat la o ”celulă de criză”. ”Este vorba de atmosfera, contextul acelor alegeri, faptul că toți cei din acea începăre aveau mult de pierdut dacă Traian Băsescu pierdea alegerile în favoarea lui Mircea Geoană”, a spus Dan Andronic.

Potrivit lui Andronic, tonul articolului era pentru oameni care nu au contact cu astfel de infromații, și a venit ca suport la un demers jurnalistic care are ca scop devoalarea unor legături subterane între anumiți oameni”.

UPDATE ora 10.30 Jurnalistul Dan Andronic a afirmat luni, la Comisia de anchetă parlamentară privind alegerile prezidențiale din 2009, că îi este greu să spună dacă se va face sau nu lumină pe marginea acestui subiect, precizând că dorește să poveastească experiența sa.

„Voi da mult mai multe amănunte decât cele pe care le-am menționat în scris. Nu sunt date noi, e un tablou mult mai complet, povestesc experiența mea. Mi-e greu să vă spun dacă poate face lumină sau nu. Obiectivul e ambițios, la opt ani, nu am vorbit de fraudare alegeri, am vorbit de prezența lui Kovesi, care era procuror general, a lui George Maior, Florian Coldea în casa lui Gabriel Oprea”, a declarat Andronic, la intrarea în comisie.

Andronic a precizat că va cere ca audierea să fie înregistrată, și să-i fie pusă la dispoziție o înregistrare. ”Vreau să o fac publică, în măsura în care ancheta parchetului se va termina, ca și ancheta comisiei. Audierile nu au valoare penală, ci politică, peste tot în lume aceste lucruri sunt publice”, a mai spus Dan Andronic.

El a menționat că, în opinia sa, nu trebuie să fie un serial memorialistic ci „un efort de vidanjare”.

”Nu am început cu această experienţă personală pentru că nu am vrut să fie un serial memorialistic. Nu m-am gândit niciun moment să îmi scriu memoriile, ci pur şi simplu să încercăm, dacă vreţi, un efort de vidanjare”, a spus Andronic.

Potrivit lui Andronic, audierile nu au valoare penală, ci politică.


Parlamentarii comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009 s-au reunit, săptămâna trecută, în prima şedinţă.  Primele decizii au vizat chestiuni organizatorice. Parlamentarii s-au certat dacă la ședințe să participe supleanții. Comisia a decis, la final, să înceapă audierile săptămâna viitoare, cu jurnalistul Dan Andronic.

Prima persoană care va fi audiată în comisia parlamentară de anchetă este jurnalistul Dan Andronic. Acesta se va prezenta luni în fața membrilor comisiei de anchetă. Printre cei care vor mai fi audiați se numără Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, Dan Șova, Ana Maria Pătru, dar și Vasile Blaga, la acel moment șef de campanie al lui Traian Băsescu. Și șeful STS Marcel Opriș va ajunge în fața comisiei parlamentare de anchetă.

În prima ședință s-a votat componența comisiei parlamentare de anchetă. Astfel, preşedintele comisiei este senatorul PSD Mihai Fifor. Din comisie mai fac parte Adrian Ţuţuianu, Dorel Căprar, Mihai Weber, Adrian Pleşoianu, Oana Florea, Eugen Nicolicea – PSD, Steluţa Cătăniciu – ALDE, Cezar Preda, Vasile Vaerga şi Daniel Fenechiu – PNL, Mihai Goţiu şi Eduard Dircă – USR, Robert Turcescu – PMP şi Antal Istvan – UDMR.

Conducerea Comisiei a decis şi ca toate şedinţele să fie secrete, iar accesul presei a fost restricționat, după primele 20 de minute. După mai multe discuții privind participarea supleanților la ședințe, s-a decis că aceștia pot participa la lucrări dar nu pot lua cuvântul în timpul dezbaterilor.

Comisia de anchetă privind prezidențialele din 2009 va analiza mecanismele paralele de influenţare sau viciere a rezultatului votului. Alte obiective ale comisiei de anchetă sunt verificarea posibilei existenţe a unor mecanisme paralele de influenţare sau de viciere a rezultatului votului, terminarea practică a capacităţii de procesare în timp real a solicitanţilor care au votat în unele secţii de vot, în special din afara graniţelor ţării, precum și verificarea legalităţii achiziţionării aplicaţiilor sau serviciilor informatice utilizate de către Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile prezidenţiale în anul 2009.

Jurnalistul Dan Andronic a susţinut, recent, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de o comisie desemnată de Monica Macovei, ministru al Justiţiei la acea dată. În urma dezvăluirii, ministrul Justiției, Tudorel Toader a anunțat că va desecreatiza arhiva SIPA, în condițiile legii.

În replică, europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, susţine că nu a primit niciun dosar din arhiva SIPA, precizările fiind făcute ca urmare a unui articol scris de Dan Andronic, în care acesta susţine că la Macovei ar fi ajuns informaţii din arhivă.

„Nu am primit niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am fotocopiat niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am sustras şi distrus niciun dosar SIPA. Nu am avut nicio informaţie despre judecători sau procurori din dosarele SIPA. Eu am decis desfiinţarea acestui serviciu secret, întrucât existau informaţii în spaţiul public că făcea abuzuri. Justiţia nu avea nevoie de un serviciu secret. Am decis să desfiinţez SIPA, iar arhiva să fie inventariată şi predată Administraţiei Penitenciarelor. Am fost singurul ministru care a decis desfiinţarea unui serviciu secret”, transmite Monica Macovei printr-un comunicat de presă.

Comisia de anchetă privind scrutinul prezidențial din 2009 a fost propusă de PSD și ALDE. Majoritatea parlamentară a cerut să fie demarată o anchetă în Parlament privind alegerile prezidențiale din 2009, pentru clarificarea aspectelor cu privire la organizarea alegerilor din 2009, dar și cu privire la rezultatul scrutinului prezidențial.

Solicitarea a venit în urma dezvăluirilor făcute de Dan Andronic legate de noaptea alegerilor și de persoanele aflate în anturajul lui Traian Băsescu. Acesta a scris că a mers, în calitate de consultant politic, în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale în casa lui Gabriel Oprea. Acolo se mai aflau, potrivit lui Andronic, șeful SRI de la momentul respectiv, George Maior, prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, și Laura Codruța Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News