Au fost flăcări uriașe, scântei și colinde la Biserica sârbească din centrul istoric al Timișoarei. Zeci de sârbi au venit să participe la ritualul din Ajunul Crăciunului, scrie opiniatimisoarei.ro.

Copiii au cântat colinde și, după cum spune tradiția, au aruncat boabe de grâu în foc pentru ca familiile lor să aibă parte de belșug. Potrivit credinței din bătrâni, cu cât flăcările sunt mai mari și ies multe scântei, cu atât anul va fi mai bogat.

Badnjak-ul, format din trunchiuri de stejar, a fost aprins în toate cele 60 de biserici și cinci mânăstiri sârbești din Banat.

Urmează trei zile de sărbătoare. Sârbii de pe întreg curprinsul Banatului vor petrece alături de familie și de prieteni sărbătoarea Crăciunuui, apoi se vor pregăti intens pentru Revelionul pe rit vechi, care se sărbătorește pe 13 ianuarie.

Încep sărbătorile pe rit vechi. De este un decalaj de aproape două săptămâni

Creştinii ortodocşi de rit vechi se pregătesc pentru a sărbători pe 7 ianuarie, prima zi de Crăciun, sărbătorile lor de iarnă fiind decalate cu 13 zile în urma refuzului de a trece la Calendarul Gregorian, adoptat de majoritatea creştinilor. În România mai multe minorităţi etnice, printre care sârbii, ruşii lipoveni şi ucrainenii au sărbătorile de iarnă conform ritului vechi.

Istoria ortodocşilor pe Stil Vechi începe în 1924 cînd Biserica Ortodoxa Română a introdus calendarul Gregorian, ceea ce a însemnat o actualizare a calendarului cu 13 zile.

sursă foto: opiniatimisoarei.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News