Un grup dintre participanţii la canonada cu portocale, înaintează pe străzi în trăsuri, fiind bombardat de ceilalţi participanţi aflaţi pe marginea drumului şi evident, încercând să le răspundă acestora cu aceeaşi măsură.
Orice persoană aflată în zonă nu are decât să pună mâna pe o portocală pentru a participa la bătălie. Competiţia reconstituie o tradiţie care datează de la mijlocul secolului al XIX-lea.
De fapt, încă din perioada Evului Mediu exista o competiţie similară, dar atunci se foloseau boabe de fasole. Tradiţia spune că, pe vremea aceea, feudalii ofereau, de două ori pe an, câte un castron cu boabe de fasole celor sărmani. Aceştia, în semn de lipsă de respect, le aruncau în stradă.
Acelaşi obicei s-a păstrat şi pe perioada carnavalurilor, dar de această dată aruncarea boabelor era un simplu mijloc de amuzament pentru participanţi, care-şi pândeau adversarii pentru a-i surprinde cu câte un pumn de boabe de fasole.
În jurul anilor 1930-1940, fetele au început să arunce de la balcon, spre participanţii la carnaval, cu portocale, confetti şi flori. Ţinta erau, de fapt, băieţii cărora doreau să le atragă atenţia. Încet, încet, băieţii au început să răspundă, aruncând şi ei, la rândul lor, cu portocale către fete.
Abia după cel de-al doilea Război Mondial această bătălie a început să se deruleze după nişte reguli precise, devenind sursa unui adevărat carnaval.