In Capitala functioneaza 60 de institutii de invatamant superior.
Debandada din invatamantul superior este la cote maxime: numai in Bucuresti functioneaza, legal sau nu, 60 de universitati: 14 „de stat” si 46 particulare. Aceasta situatie a determinat institutiile abilitate sa inceapa o actiune de verificare avand o amploare fara precent.
Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA) va continua verificarile la institutiile particulare, iar din luna noiembrie si la cele de stat. „Corect este ca toate institutiile de invatamant superior din Romania sa fie evaluate dupa aceleasi criterii. Unele universitati de stat au depasit in mod grosolan cifrele de scolarizare, iar calitatea invatamantului a devenit inegala. In cateva din universitati, nivelul de pregatire este foarte scazut”, ne-a declarat Ioan Mihailescu, presedintele CNEAA. Aceeasi sursa afirma ca absolventii acestor institutii primesc note foarte mici la diferite concursuri, semn ca ceva „nu merge”. Multe universitati de stat au ramas cu dotarile de dinainte de 1989, iar in ultimi ani tot mai multi profesori titulari au plecat de la „stat” catre „particular”.
La randul sau, ministrul Ecaterina Andronescu a declarat ca a primit sesizari de la mai multi angajatori privind nivelul scazut de pregatire al absolventilor de invatamant superior.
CNEAA a propus mai multe amendamente la Legea acreditarii: profesarea dupa varsta pensionarii numai a cadrelor didactice care au aprobarea senatelor universitare, limitarea „navetismului” intre universitati, stabilirea unei limite a normelor didactice etc. „Am propus ca profesorii universitari sa declare in scris cate norme didactice au, apoi vom verifica adevarul celor declarate. De asemenea, vom verifica prezenta la ore a profesorilor, prin sondaj”, a mai declarat prof. Ioan Mihailescu.